Посрещаме състави от 9 държави за ХІХ Международен фолклорен фестивал

Мисия Пловдив

16-07-2013, 14:39

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

350 участника идват в Пловдив

Танцови фолклорни състави от 9 държави с близо 350 участници ще представят своето изкуство на ХІХ Международен фолклорен фестивал – Пловдив 2013. И тази година той ще се проведе от 29 юли до 3 август. Тържественото откриване е на Античния театър от 20 ч. в понеделник – 29 юли. Празникът обаче започва още в 17, 30 ч., когато цветното дефиле на танцьорите тръгва от дом "Левски" през Главната улица на Пловдив до площад "Стефан Стамболов", където в 18 ч. ще има концерт.

Такава е програмата през всичките фестивални дни, коментира заместник-кметът Стефан Стоянов. За първи път ще видим колективи от Венецуела и Индонезия, с нови трупи се включват Армения, Гърция, Италия, Румъния, Словения и Словакия, допълни той.

Тазгодишният домакин е Академичният фолклорен ансамбъл при АМТИИ. Ансамбъл "Тракия", както и лауреатите от първия балкански фолклорен фестивал "Хопни ми, тропни ми" – софийският клуб "Танец" и плевенският "Кайлъка", също са включени в програмата.

Фолклорните състави ще изнесат концерти в Раковски, Стамболийски и Хисаря.

Бюджетът, отпуснат от общината, е 90 хил. лв.  и е предназначен за пътни разноски на територията на страната, нощувки, хранене и сценично обслужване.

Входът за всички изяви е безплатен.