Борисов пак не се яви на изслушване за "Авиоотряд 28"

Депутат от ДПС предлага закриване на комисията за проверка на полетите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за втори път не се яви за изслушване във Временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при полетите с "Авиоотряд 28" и въздухоплавателните средства на Министерството на отбраната.

Председателят на комисията и депутатът от "Атака" Венцислав Лаков уточни, че е направил всичко възможно да покани бившия премиер. "От точка втора отново виждаме, че няма лидер на ГЕРБ", каза обаче Лаков.

"Оказа се, че в Парламента и в Министерски съвет няма никакви документи по отношение на г-н Борисов, изглежда, че той е в нелегалност. Съгласно чл. 80 от Конституцията, длъжностните лица или гражданите, които са поканени да бъдат изслушани от комисия, трябва да се явят. Г-н Борисов нарушава клетвата, която е дал", обясни Лаков. Депутатът се пошегува и предложи да изнесат заседанието в Банкя, където живее бившият премиер.

"Нека възложим на юридическия отдел в Народното събрание да провери по какъв начин може да бъде доведено едно лице, за да бъде изслушано от комисия. Нека поискаме становище какви са правните варианти да се направи това", каза Антон Кутев от Коалиция за България.

По-късно стана ясно, че депутатът от ДПС Рамадан Аталай ще предложи да бъде прекратена дейността на комисията за "Авиоотряд" 28.

"Търсим нещо, което или нарочно се крие, или не искате да ни кажете", каза народният представител от ДПС Рамадан Аталай на заседание на комисията. "Нашата идея е да изнесем тези списъци с пътници, за да изчистим съмнението на обществото, че големите, които са управлявали тази държава, са спазвали правилата и законите. Ако наистина министър-председателят е спазвал всички правила и закони, всички ще са доволни. Излиза, че ние сме се събрали на тази комисия, за да очерним всички, които са използвали услугите на "Авиоотряда", обясни Аталай. "Ще предложа да преустановим работата на нашата комисия. Да направим един доклад с това, което имаме дотук и да го представим пред Народното събрание. Остават неясни много неща и може би, ако беше тук министър-председателят Борисов, щеше да разясни тези неща", каза депутатът от ДПС.