Аритметика на протеста: Луканов си отиде след 23 дни, Виденов - аут след 24, а сега...?

Животът

16-07-2013, 16:28

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Политолог: Орешарски пада, Волен вън от парламента

Бившият депутат Христо Марков за хода на народния гняв, за Гергов и за новите десни

Христо Марков е депутат от Седмото Велико Народно събрание и от 36-тото Народно събрание, където е секретар на парламентарната група на СДС. Той е 39-ият депутат, който не подписва конституцията. Участник в гладната стачка срещу приемането й.

Сега Марков е начело на протеста в Пловдив. 32-ри ден. Нападан и два пъти привикван в полицията. Последната му среща с униформените била днес. Той отказал да подпише разпореждане, че ще пази обществения ред.

- Г-н Марков, защо ви "поканиха" униформените, протестът в Пловдив е мирен?

- Не знам, но не подписах разпореждането. Казах на полицаите, че ще го приема, когато повикат за същото и Георги Гергов.

- Защо него?

- Той нарече протестиращите без зъби, алкохолици и стари седесари. Затова ще подадем сигнал до Комисията за защита от дискриминация. Може да го съдим и за клевета.

- Откъде тази вражда между вас и Гергов?

- Преди дни изнесох информация, че през 92-ра година той е получил от Агенцията за чуждестранна помощ безлихвен кредит от 30 милиона лева, с което се превърна във фуражен бос. По това време аз бях част от тази институция. Гергов не е върнал нито лев. На едно или две места се пазят документи за тези събития. Казвал съм, че Панаирът му бе подарен. Според мен това е далаверата на века.

- В Пловдив протестиращите стават все по-малко. Защо?

- Умора, еднообразие.

- Докога така с шествия?

- Основната група от 150-200 души ще издържим, но намаляват хората. Между другото, не бива да се пропускат и действията на полицията. Доста се уплашиха. Всеки ден привикват по някоя група. Затова написахме и искането до Българския Хелзинкски комитет за завеждане на колективен иск срещу действията на полицията.

- София може ли да свърши цялата работа?

- Не, убеден съм. Никога не е ставало само с протести в София.

- Мирни шествия, театрални етюди, пиене на кафе, балони това ли е пътят?

- Не са най-успешният модел, но няма какво друго да изберем. С малко повече натиск става, но в Пловдив трябва да бъдем поне 1000-2000 души. Тогава е друго. При 200, 300, 500 души няма друга форма. Това е проблемът. А тези се оказаха доста по-нагли и от 90-та, и от 97-ма година. Никога не е имало 30 дни протести в България. Никога досега.

- Имаме като че ли два свята – кабинетът и парламентът си работят,  а хората протестират...

- Правят си назначенията... След 20-ия ден от протестите попаднахме в съвсем нова ситуация. Луканов си отиде на 23-ия ден, Виденов, мисля на 24-ия. Това беше границата. Сега 32-ри ден и нищо. Целта им е на 1 август да излязат в отпуска. За съжаление, може накрая да се стигне да малка искрица и ще стане беля. Точно заради тази изнервеност на хората. Ето днес /вчера, б.р./ Боян Чуков, най-близкият човек на Алексей Петров, става шеф на Съвета по сигурността, областни управители от ДПС. Отчайваща работа.

- Веднага избори или първо промени в изборното законодателство?

- Най-опасното нещо е да се повлечем в промени в Изборния кодекс. Той радикално не може да бъде променен по-рано от година.

- При едни нови избори какво ни чака?

- Мисля, че ще се раздвижи.

- Мнението ви за новия десен проект, т.н. Реформаторски блок?

- Това е коалиция "д-р Енчев", липосукция. Обяснете ми как червеният **дник на Кунева ще стане син, ами на Даниел Вълчев? Да не говорим за Надежда Михайлова, която като министър изпрати за посланици най-много агенти на ДС. Това е олигархията, залага както винаги на подмяната, не на смяната. Всички са стари лица. Няма как Кунева да стане дясна. Един приятел се изрази така за новата коалиция: "Да махнем Станишев и Местан, да дойдат Кунева и Дал."" Това е. Мисля, че бъдещето е на изцяло нова дясна формация с нови млади хора. Но толкова години не става. Засега печели ГЕРБ. Те поддържат едно добро опозиционно поведение. Самият факт, че за първи път дясна партия спечели след първи мандат най-много гласове. Учудвам се на старата десница, която показва лека непоносимост към ГЕРБ. Да, ама ГЕРБ не изпрати като Надежда Михайлова 37% от посланиците агенти в чужбина. Спряха "Белене", това не може да се отрече. И очевадно десните в Европа припознават тях.