Седмицата, която ще покаже фаворит ли е Ботев за титлата

Спорт

16-07-2013, 17:24

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Към днешна дата "жълто-черните" са точно това!

Тази седмица Ботев има да изиграе два мача, от които ще се разбере фаворит ли е за титлата. Защото към днешна дата "жълто-черните" са точно това - голям фаворит. Никой не изглежда по-подготвен от тях за първото място. Изводите са най-вече от двубоите с Астана. В първия "канарите" изнесоха истинска тактическа лекция на президентския тим на Казахстан. Призна го треньорът Беранек: "Такава преса и тактическа грамотност не бях виждал отдавна". На реванша в Бургас пък пловдивчани убиха Астана.

Ботев на Мъри обаче го направи по начин, подхождащ на зрял състав. Удържа 0:0 първото полувреме, не се поддаде на фенската еуфория, мечтаеща за ранен гол и погром, и чак когато съперникът рухна, българският състав го довърши. Пет пъти. Така на прима виста е трудно да си спомни човек откога наш състав не беше стоял толкова добре тактически на терена. Вярно е, че съперникът не е кой знае какво, но все пак да имаме предвид, че днес Астана е поне 4 пъти по-добър тим от Иртиш, който безпроблемно отстрани Левски. Показва го и класирането на двата състава в казахстанското първенсто.

С това 6:0 в двата мача обаче Ботев вдигна прекалено високо летвата. И въпросът е дали Мъри ще овладее емоциите, за да не увисне Ботев на същата тази летва с главата надолу.

Свръхочакванията вече са факт. Всъщност защо да са свръхочаквания? Напълно реално е Ботев да е фаворит №1 за титлата. Особено при конкуренция като тази у нас. Шампионът Лудогорец е пред разпад. Щом Кирил Домусчиев остави да си тръгнат хората, оределящи облика на този състав, като Гъргоров, Генчев и Гулдан, значи нова титла не му е приоритет. И както сам каза, предстои сериозно свиване на бюджета. Точно обратното на развързаната кесия под тепетата, ЦСКА все още няма 11 играчи с договори, които да започнат първенството, а в Левски кашата е пълна.

Точно срещу "сините" Ботев започва първенството. Мъри вече веднъж би любимия си тим, но сега двубоят в първия кръг е на живот и смърт. Най-вече за него. На "Герена" очевидно ги е страх от Ботев на Стоилов. Затов аще назначават треньор чак след като мине срещата. Т.е. левскарите се чувстват обречени и затова не искат да прехабят новия наставник.

Всъщност преди три дни Наско Сираков се опит ав аванс да успокои феновете, че в Пловдив няма да се случи нищо фатално, както и да завърши срещата. Защото имало още много мачове. Което вече е доста притеснително за софиянци. Щом Вълка отписва мач с неговия възпитаник Мъри... Неслучайно Сираков прибягна до психологическия удар с офертата към Стоилов. Очевидно беше, че никой под тепетата няма да пусне хасковлията да си ходи.

Но Наско успя да поразклати спокойствието край Бирената.

Преди срещата с Левски на Ботев му предстои ключов за европейското бъдеще на отбора двубой с Жрински (Мостар). Ако "канарите" оцелеят и в двете срещи, каот не позволят да им резнат крилцата, този състав наистин аще излети нависоко. Станимир Стоилов видимо осъзнава това. И подготви армията си з адълга битка. Мъри направи през миналата седмица нещо безпрецедентно. В часовете на най-голяма еуфория, в минутите, в които можеше да накара въодушевения Цветан Василев да прати оферта дори за Меси, Стоилов тосече, че му трябва още един човек. Ама не веднага, може и догодина. Защото вече имал сериозен отбор.

Вие представятел ри си Стойчо Младенов да каже, че не му трябват футболисти? Та Ивайло Петев два път истана шампион и пак влачи какви ли не ментета в Разград. С този ход обаче Мъри най-вероятно ще успее в едно - да накара състезателите да играят и за него. Да го впечатлят. Те вече знаят, че други няма да идват да крадат славата им. Тя ще е само за Вандер, за Грънчаров, за Спрокел, за Галчев. Стига д ас ия спечелят тази слава.

Стоилов пак показа, че се е поучил от грешките на растежа. Той вкара "сините" в Шампионската лига, когато 11-те ги знаеше и Илиана Раева. В момента, в който почна да взима бразилци з амилион долара, да се разделя със старите кучета, нещата се объркаха. Просто Левски спря да играе за Мъри. И Стоилов си замина. Сега хасковлията има необходимото качество, при това в излишък, защото поне 18 играчи могат да претендират з атитуляри. Почти два пъти повече от всичките състезатеили с договори в ЦСКА. И още нещо. С признанието, че повече футболисти не му трябват, Мъри официализира целта си - титлата.

Със сигурност това го знаят и играчите му. И е правилно да има максимална цел пред тях. Ферарио Спасов направи голяма грешка при идването си в Пловдив. Побърза да каже, че в този първи сезон на Ботев не трябва да се подхожда максималистично. Е, че как да подхожда отбор с 10 милиона бюджет?! Затова и "канарите" можеше да платят прескъп данък не на пораженчеството си, а на страха от високи цели. Трябваше ЦСКА да оттегли лиценза си ,за да се класира Ботев там, където трябваше сам да с ие спечелил място.

Очевидно е, че Стоилов тръгва този сезон ва банк. Твърдо е решен това да е неговият сезон. Догодина ще е късно. Дотогава Наско Сираков ще е подредил батака Левски. Може би дори ЦСКА ще се е съвзел, макар че умрял от гроб не става. А и Гриша Ганчев пак ще иска да спечели нещо. Мъри няма как да не осъзнава всичко това. И ще иска напролет титлата да е негова. Доколко има шанс за това, ще покажат мачовете тази седмица.

Източник Живко Сребрев,"7 дни спорт" / Sportline.bg