Промени в Закона за обществените поръчки, а оттам в бизнес средата, обеща Бобева

Вицепремиерът представи законодателната програма на кабинета в икономическата и финансовата сфера

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева представи на съвместно заседание на парламентарните комисии по икономическа политика и туризъм и по бюджет и финанси информация за законодателната програма на правителството в икономическата и финансовата област.

Бобева изтъкна, че основните задачи са свързани с разширяване на достъпа на малки и средни предприятия до обществени поръчки, намаляване на административната тежест и разрешителните режими, изплащане на просрочените задължения, реформа в работа на Българската банка за развитие.
Първите големи промени в бизнес средата ще бъдат търсени с промени в Закона за обществените поръчки. Тяхната цел е процедурите да станат по-прозрачни, да се поощрява конкуренцията и да се създаде възможност повече обществени поръчки да се изпълняват от малки и средни предприятия.

Промените, които вицепремиерът Даниела Бобева представи пред депутатите, са направени след като са разгледани 297 конкретни писмени предложения от 24 професионални и браншови организации, профсъюзи и други неправителствени организации и граждански движения, органите, осъществяващи контрол върху по прилагането на ЗОП, одиторски организации, народни представители, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР), възложители и от граждански движения и граждани.

"Законопроектът съдържа конкретни мерки, насочени срещу конфликта на интереси, личното облагодетелстване и корупцията. Той не изчерпва всички открити въпроси и не дава отговор на всички проблеми. Неговата цел е да отговори на тези от тях, по които съществува оформено обществено съгласие", посочи Даниела Бобева. Според нея отговорът на всички проблеми ще бъде даден в нов ЗОП, който ще включва три нови директиви на ЕС за обществените поръчки и концесиите. Очаква се те да бъдат приети от Европейския парламент до края на 2013 г. и са със срок за хармонизиране от страните членки на ЕС 2015 г., стана ясно от думите на Бобева.