Година по-късно: Бомбаджията от Сарафово - без име и адрес

Крими

17-07-2013, 09:31

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Атентаторът бил на 2-3 м от предната дясна част на автобуса. Той бил с гръб и се е отдалечавал, когато бомбата избухнала

Монумент в памет на жертвите на атентата от 18 юли миналата година ще бъде открит на бургаското летище точно в 17,23 - часа, в който взрив го окървави.

12 месеца след атентата той все още е неразкрит, пише в. "Труд". Бомбата избухна до автобуса на току-що пристигнали от Тел Авив израелци. Возилото, паркирано на летището, трябваше да ги отведе до Слънчев бряг. Вместо това терорист с раница на гърба се приближи до него, последва адска експлозия и петима от туристите бяха убити. Загина и българският шофьор Мустафа Кьосов. Мъртъв бе открит и атентаторът, за който се спори дали е камикадзе или просто "муле" - използван да пренесе бомба в раницата си.

След взрива полицаи откриха до унищожения автобус сим карта на мобилен оператор в Мароко. Предполага се, че тя е на терориста. Открита бе и фалшива шофьорска книжка на името на Жак Филип Мартен, с което той се подвизавал у нас.

Окръжният прокурор Калина Чапкънова заяви, че разследването е много напреднало, но не може да съобщи подробности. Срокът му е удължен за трети пореден път с още 5 месеца от юни поради липсата на отговор на молбите ни за правна помощ от редица държави, чиито имена също са тайна.

Оцелялата при взрива Гилат Колангия разказа, че терористът извадил куфари от багажника на автобуса и се опитал да сложи там своята раница, в която била бомбата. Тогава съпругът на Колангия започнал да спори с непознатия тип. Секунди след това последвала експлозията.

Това налага версията, че бомбата избухнала непредвидено по-рано.

Предполага се, че тя трябвало да бъде поставена в багажното отделение, за да бъде взривена от дистанция. Така жертвите щели да бъдат повече. Скандалът с израелците обаче притеснил съучастниците на прекия изпълнител и те задействали адската машина. В този момент раницата с бомбата била у терориста, който си я взел след скандала.

Водещата следователка Станелия Караджова съобщи, че експертиза показала как атентаторът бил на 2-3 м от предната дясна част на автобуса. Той бил с гръб и се е отдалечавал, когато бомбата избухнала.

Разследването обяви също, че разполага с данни за съпричастността на няколко лица. Терористът, който носел бомбата, бил у нас под името Жак Филип Мартен. Един от помагачите се подвизавал като Ралф Уилям Рико. Смята се, че след атентата той напуснал страната през Румъния. Шофьорска книжка с това име бе открита край шосе, водещо към северната ни съседка. Истинските имена на двамата обаче още са неизвестни. Твърди се, че трети участник в атентата бил у нас с име Брайън Джейсън. Не е ясно и къде са живеели. Има данни, че са пребивавали в Австралия и Канада.
Те влезли у нас с фалшиви самоличности и не са имали свой човек тук, обявиха следователи.

Прокурор Калина Чапкънова каза пред "Труд", че са получени разпитите на израелците, станали свидетели на атентата, но в момента показанията им се превеждат.

Мерките за сигурност на бургаското летище вече са драконовски. Чартърите с израелски туристи кацат 2 пъти седмично, като часовете на полетите се пазят в пълна тайна. Всяка пристигаща група се движи в отделен коридор. През цялото време за тях се грижат полицаи, охранители, вкл. и хора от тайните служби на Израел.

Следователи твърдят, че напредвали

От два месеца има съществен напредък в разследването на атентата в Бургас, съобщиха за "Труд" от кухнята на разследването.

"Напредъкът не е в посока към откриване на физическия извършител на терористичния акт, а се отнася до поръчителите му", обясни нашият източник.

Той отказа подробности, но отбеляза, че изпълнението на следствена поръчка, изпратена от България до чужбина, "отворило очите" на колегите му, разследващи случая.

Изпратените от чужбина данни били в подкрепа на версията, че "Хизбула" стои зад атентата.

По-рано външният министър Кристиян Вигенин заяви, че "няма окончателно решение относно обявяването на въоръженото крило на "Хизбула" за терористична организация."
Според Вигенин доказателствата за съпричастието на "Хизбула" не били категорични, въпреки че имало косвени следи. Неговите думи бяха разпространени от световните агенции под заглавия "Сега пък България казва, че ролята на "Хизбула" във взривяването на автобуса е недоказана".

Агенция Ройтерс посочи, че "новото правителство, предвождано от социалистите, отстъпва назад от твърденията на десноцентристкия си предшественик, че шиитската групировка е извършила атаката, убила петима израелци и един българин в Бургас".
В действителност България никога не е твърдяла, че има ясни доказателства за връзка на "Хизбула" с атентата от 18 юли 2012 г. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов каза, че има само "обосновано предположение" за това.

Външните министри в ЕС ще обсъждат "Хизбула"

Британското искане да се постави военното крило на "Хизбула" в терористичния списък на ЕС ще се обсъди на ниво външни министри, след като опозицията срещу това намалява, съобщи "Юръпиън джуиш прес".

Това ще стане в понеделник на заседанието на Съвета по външни работи на ЕС в Брюксел.

Експертна група обсъди въпроса вече два пъти. Но консенсус не бе постигнат заради опасенията на някои членки, че този ход може да роди нови вълнения в Близкия изток.

"Сега е точният момент въпросът за военното крило на "Хизбула" да бъде обсъден на политическо ниво в ЕС", казал неназован дипломат.

Лондон поиска въпросът да влезе в дневния ред за съвета на 22 юли, подкрепен от Берлин и Париж. Холандия, която през 2004 г. призна "Хизбула" за терористична организация, също подкрепя хода.

Австрия, Чехия и Италия са сред страните, искащи още доказателства за атентата в Бургас. Прага е против, защото е трудно да се направи разлика между политическото и военното крило на "Хизбула".

"България вече има по-координирана позиция с всички институции", посочи преди дни българският външен министър Кристиан Вигенин.

Засилените мерки за сигурност покрай гостуването на израелските футболисти от "Апоел" поохладиха мераците на старозагорци да наблюдават на живо мача от Лига Европа на местния стадион "Берое". Ден преди срещата на касите все още има 1500 свободни места. Първоначалните очаквания бяха 10-те хиляди билета да бъдат продадени още в първите дни. Мачът обаче е точно на датата на атентата в Сарафово.

Заради опасенията от инциденти всеки зрител, престрашил се да иде на стадиона, ще минава през поне две щателни проверки, преди да влезе. Децата под 12 години ще могат да присъстват единствено с родител. За мача старозагорци ще бъдат пускани само от три входа на стадиона и ще трябва да стигнат пеша до там, защото близките улици ще бъдат затворени за преминаване на превозни средства. Няма да се движи и автобусният, и тролейбусният транспорт в района на стадиона.

Мачът ще се играе от 19,30 ч в четвъртък, като половин час преди първия съдийски сигнал ще бъдат затворени вратите на стадиона. Те вече са залостени за камери и фотоапарати. Заради мерките за сигурност не се допуска заснемане на съоръжението в дните преди двубоя. Няма проблем обаче да бъдат снимани тренировките на израелците. От понеделник те са в Стара Загора и тренират под зоркия поглед на близо 15 родни полицаи и неизвестен брой агенти на МОСАД. Те ескортират гостите навсякъде, а полиция проверява тренировъчните игрища часове преди да дойдат. Охраняват се автобусът на играчите и входът на съблекалните.

По-засилени са мерките за сигурност в хотела на израелците на Старозагорските минерални бани, който се охранява от МОСАД. Гостите го избрали след щателна проверка.