Четворка на релси и записваш право

Най-доброто от печата

17-07-2013, 06:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

5000 отрязани на първо класиране в Алма Матер

С близо две единици е паднал балът за някои от най-желаните специалности в Алма матер, показва проверка на „Монитор” в статистиката от излязлото вчера първо класиране на най-големия университет.  Така например при бъдещите юристи балът е паднал с две единици при мъжете до 21,89 и с една при дамите – до 25,49. Максималният възможен бал е 30. Това означава, че

 

с оценка около „Добър” 4

 

младежите от силния пол са приети да учат право.  С близо две единици е паднал и балът за бъдещите журналисти - до 23,39,  и за специалността компютърни науки при младежите до 19,5. Толкова е понижението и при английската филология. Балът при момчетата е паднал до 18,49, а при момичетата с една единица - до 18,89. Затова пък се е вдигнала летвата за специалността публична администрация с над две единици - до 28,65 за момичета.

 

Психологията остава най-желаната специалност

 

в Алма матер. Балът е без съществена промяна – 27,2 за жени и 26,65 за момчета. Местата в Софийския университет „Св. Климент Охридски” са запълнени изцяло, съобщиха от висшето училище. Над 5000 кандидати обаче са останали без място в Алма матер. 9042 са младежите, участвали в първо класиране, а план-приемът на университета е 3926.

 

Нямало места дори и за дисциплините химия и физика

 

които през последните години не се радваха на голям брой желаещи. Традиционно най-желаните специалности остават „Психология”, „Право” и „Софтуерно инженерство”, следвани от „Компютърни науки”, „Медицина”, „Публична администрация”, „Английска филология”, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия”, „Фармация” и „Журналистика”. От днес до края на седмицата приетите студентите могат да се запишат. Неприетите  кандидати пък участват автоматично във второ класиране. Резултатите от него  ще бъдат обявени на 23 юли 2013 г. В него участват и приетите на първо класиране младежи, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност.