Добро утро! Какво, къде, кога в Пловдив днес

Мисия Пловдив

17-07-2013, 06:16

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Почитаме Света Марина, показват уникални находки от Памук могила и 34-ти ден на протести

Сряда е, 17 юли! Ден без горещини. В Пловдив синоптиците прогнозират променлива облачност и температура до 27 градуса.

Днес църквата чества паметта на Света Марина. Този празник в средата на лятото е известен и като горещници и трае 3 дни.

Светицата е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях. Казват, че посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

Света Марина се почита и като покровителка на брака, водите и Южното Черноморие. Името й се превежда като „огнена“ и „слънчева“.

Имен ден на 17 юли празнуват Марина, Марин, Маринела. Денят е празник и на прекрасния Созопол.

Ден за радост има и митрополитският храм в Пловдив „Света Марина”. В 9 часа започва архиерейска света Литургия възглавена от Негово Високопреосвещенство митрополит Теофан, Пловдивския митрополит Николай, епископи и свещеници. Снощи стотици посрещнаха и съпроводиха една истинска светиня, подарък за града ни - одеждите на света Петка и иконата с нейния образ, осветени от мощите й, почиващи в катедралния храм на румънския град Яш. Одеждите й остават в "Света Марина" за поклонение на пловдивските миряни. Виж галерия от посрещането на светинята ТУК.

В 10 ч. в присъствието на кмета Иван Тотев директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов ще покаже уникални находки, разкрити при разкопките на Памук могила край Брестовица.

Сред тях са златен пръстен, мечове и копия, бронзови сервизи, стъклени и глинени съдове, открити в гроб, датиран към ІІ-ІІІ век.

В 11.30 часа съветниците от ППГОС „Обединение за Пловдив” ще дадат пресконференция преди предстоящата сесия на общинския съвет утре.

Протестиращите в Пловдив се готвят за акция "въоръжена с лозунги". В 19 часа на Главната улица в колона по един всеки ще вдигне своя призив. В града демонстрациите срещу правителството на Орешарски влизат в 34-ти ден. Утре група протестиращи заминава за София, за да "пие кафе" и да подкрепи националния протест, обявен в деня на Левски.

В северната част на Пловдив ще има смущения в снабдяването с топла вода и днес. Топлоподаването ще бъде нарушено от 30 минути до час, съобщиха от EVN България Топлофикация. Ще бъдат засегнати отделни сгради в районите на кварталите Филипово, П. Волов, Марица, Победа, Гагарин и Васил Левски.

Ако имате време за кино, може да се насладите на: Белият дом: Под заплаха (2013) Предпремиера

Огненият пръстен (2013) Премиера

Нежна полиция (2013) Премиера