Честит имен ден, Марина, Марин и Маринка!

Животът

17-07-2013, 07:16

Снимка:

Facebook

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Православната църква отбелязва на 17-ти юли паметта на Света Великомъченица Марина

Света Марина е живяла през ІІІ век и е била дъщеря на езически жрец от Антиохия. Приема християнството още на 12-годишна възраст, но понеже в Антиохия и близките околности нямало свещеник, който да извърши светото тайнство "Кръщение", тя останала непокръстена, а Кръщението се превръща в нейно съкровено желание. Тъй като отказва брак на управителя на източните римски провинции Олибрий, той започва да я преследва и измъчва и накрая я посича с меч.
Св.Марина често е изобразявана като победителка на дявола.В Странджа, Родопите и по поречието на река Струма светицата е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях. Казват, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. В много от църквите и манастирите, които носят нейното име има лечебни води, чиито сили се вярва, че се проявяват най-ярко на 17-ти юли. В народните вярвания Света Великомъченица Марина се смята за покровителка на водите и закрилница на Южното Черноморие.Много православни храмове, носещи името на светицата,ще отбележат днес своя празник.
Тази година Свещените одежди и икона с лика на Света преподобна Петка от румънския град Яш пристигат в пловдивския митрополитски храм "Света Марина" специално за празника. Светините ще останат за поклонение в храма.
В 9 ч.в храм "Света Марина" ще се отслужи празнична архиерейска света Литургия от Негово Високопреосвещенство митрополит Теофан,епархийският архиерей-Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и митрополити-членове на Светия Синод на Българската Православна Църква,епископи и свещеници.