Съдът в Страсбург осъди Турция 2 пъти за седмица

Свят

17-07-2013, 09:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За съжаление, случаите не са от тазгодишните протести

За втори път само в рамките на една седмица Турция е осъдена от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) заради бруталните действия на полицията – "използване на несъразмерно голяма сила, сълзотворен газ и нечовешко отношение".

Новото съдебно решение на ЕСПЧ касае случай от март 2006 година, когато Абдулллах Яша е улучен по носа от капсула сълзотворен газ при масов протест в Диарбекир след погребението на 14 бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК), убити при сражение с турската армия. По време на този протест загиват 11 демонстранти, а Абдуллах Яша е едва на 13 години. Близките му твърдят, че тогава той е минавал съвсем случайно през района, сезирали са турската прокуратура, но без резултат, а впоследствие са били принудени да се обърнат към ЕСПЧ.

Съдът в Страсбург осъжда Турция за нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, забраняващ нечовешкото отношение и малтретирането. Съгласно съдебното решение Турция трябва да заплати на Абдуллах Яша обезщетение в размер на 20 хиляди евро.