Дани Каназирева: Паркинг под Пеещите фонтани – поредната глупост и кражба

Мисия Пловдив

17-07-2013, 13:15

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Любопитно е коя фирма ще строи паркинга, може би името й започва с буквата "Г" и свърша с "Й", казаха от "Обединение за Пловдив"

Съветниците от "Обединение за Пловдив" скочиха срещу предложението на кмета Иван Тотев за построяване на паркинг под Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина. Да вземаш заем от 3 милиона лева, за да изсипваш бетон? Или става дума за усвояване на комисионни?, коментира Дани Каназирева.

Според нея в градината е забранено да се строи, защото е паметник на парковото изкуство и се ползва със специален статут. Безспорно ще се унищожат вековни дървета, багерите ще летят ли, как ще влизат, каза тя. "Не си струва за 120 паркоместа да жертваме най-хубавата градина".

Под дъното на Пеещите фонтани има изкуствено езеро, което означава, че ще бъдат изразходвани допълнителни средства, за да се спре водата. Това по мнението на съветниците ще оскъпи проекта и стойността му ще скочи над 4 милиона лева.

Любопитно е коя фирма ще строи паркинга, може би името й започва с буквата "Г" и свърша с "Й", казаха още от "Обединение за Пловдив".

Сред аргументите против предложението е и скъпата инвестиция, която не била икономически обоснована. По мнението на Владимир Кисьов ако частен инвеститор поиска заем от банка за това намерение, веднага ще го изгонят. Това е поредната грандиозна глупост на Тотев, каза Кисьов. Публичните финанси трябва да се харчат отговорно, така както харчиш своите пари, коментира съветникът.

Групата ще сезира министерство на финансите и ще настоява за проверка на общината във връзка с тегленето на кредити. Те припомниха, че до 2021 година се изплаща 50 милионния заем, теглен по времето на кмета Чомаков. На сесията утре ще се гледа и предложение за нов банков кредит в размер на 30 млн. лева за ремонт на пътната инфраструктура.

Според Каназирева финансовата политика на кредитна задлъжнялост ще доведе до увеличение на местните данъци, такси и наеми.

По проекта за реконструкция на Цар-Симеоновата градина община Пловдив подписа договор с министерство на регионалното развитие и благоустройството за предоставяне на пет милиона лева безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз. Предложението, което влиза утре на сесия, е общината да вземе заем в размер на 3 000 000 лева от фонд “ Флаг”, за да построи гараж под Пеещите фонтани.

В началото на юни кметът Иван Тотев обяви, че започват процедури за избор на изпълнители. Тогава той каза, че всеки пловдивчанин е добре дошъл да бъде наблюдател по време на строителството в градината.

Припомням, че  Сдружение "Граждански контрол - защита на животните" бяха подали жалба против подземния гараж, която бе отхвърлена от Административен съд. Намерението им е да обжалват във Върховния.