ВСС не успя да избере апелативен прокурор на София

Мисия София

17-07-2013, 14:50

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Кандидатурите бяха на Божидар Джамбазов и Албена Вутова-Николаева

Висшият съдебен съвет не успя да избере апелативен прокурор на София.

До обявяването на конкурс за нов административен ръководител на прокуратурата се стигна, след като бившият апелативен прокурор Ангел Илиев подаде оставка заради започналото срещу него дисциплинарно производство заради съмнения за нарушения на случайния принцип при разпределянето на делото САПАРД.

За поста му се кандидатираха окръжният прокурор на София Албена Вутова-Николаева и заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов. Нито един от тях обаче не можа да събере повече от половината на гласовете на съвета. "За" Албена Вутова-Николаева гласуваха 10 от членовете на ВСС, двама бяха "против", 12 се въздържаха. "За" Джамбазов гласуваха само двама, 11 бяха "против" и 11 се въздържаха.

Албена Вутова-Николаева беше подкрепена публично от Румен Боев, Галя Георгиева, Ясен Тодоров. "В работата си ще се стремя да постигна резултати на принципа на приемствеността и ще се постарая да мотивирам колегите да работят за постигане на още по-добри резултати", обеща на членовете на ВСС тя.  Сред основните цели и приоритети, които Вутова беше разписала в концепцията си бяха: по-голямо сътрудничество и взаимодействие на първоинстанционните прокуратури с МВР и разследващите органи на по-висока степен, увеличаване на заетостта следователите от окръжните следствени отдели на окръжните прокуратури, повишаване на ангажиментите на надзорните прокурори и активизиране на работата им в екип с наблюдаващите прокурори по делата, взети на специален надзор, подобряване на срочността и качеството на разследване в първоинстанционните прокуратури на Апелативната прокуратура.

Заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов заяви по време на представянето на кандидатурата си, че смята, че има достатъчно опит, за да заеме поста. "Минал съм през всички нива на прокуратурата, това, което беше най-важно за да се кандидатирам беше подкрепата на моите колеги и тяхното мнение, че бих бил подходящ за тази позиция", заяви днес той. В своята концепция, качена на сайта на ВСС, беше мотивирал кандидатирането си така: "Считам, че през последните години съм натрупал достатъчно богат опит и съм развил своите знания в областта на правото до ниво, което би ми позволило да изпълнявам ръководни функции в САП", каза Джамбазов. В своята концепция той се обяви за подобряване на качеството на прокурорската работа чрез периодичен анализ на съдебните актове на САС и на отделните съдилища, за решаване на делата и преписките в срок и за развитие на международното и между институционалното сътрудничество.