Йовчев се разсърди на BBC, не бил разбран за протестите

МВР шефът никога не бил споменавал план на правителството за справяне с протестите, нито, че напрежението ще ескалира

Британската медия BBC и вътрешният министър Цветлин Йовчев изпаднаха в положението: "Аз ли не обяснявам добре или ти не ме разбираш".

Днес пред агенция "Фокус" Йовчев отрече да е казвал пред BBC, че напрежението в страната може да ескалира. По думите му не е споменавал и за план на правителството за справяне с протестите.

Сутринта британската медия публикува интервю с МВР шефа. Акцентът бе: "Властите в България засега нямат план за снижаване на растящата протестна активност сред населението"."Колкото по-дълго продължават протестите, толкова по-голяма става вероятността от избухването на насилие", продължава с препредаването на думите на Йовчев BBC.

 Въпреки че публикуваното от BBC се припокрива с изказване на изказване  на вътрешният министър от миналата седмица днес Йовчев заяви, че не е бил разбран правилно от британските журналисти. "Никога и по никакъв начин не съм споделял тезата, че има нарастващи протести в България, и не съм се съгласявал с нея", каза той  пред "Фокус".

"Второ, никога не е ставало въпрос за "план на правителството", който да е насочен към "справяне” с протестите", продължи с изреждането на неслучилите се неща вицепремиерът.

"Никога не е ставало дума за план, който "да се справи” с протестите - винаги съм говорил, че тези протести изразяват това, че в България има криза. Тази криза трябва да бъде разрешена с активното участие на всички институции и по такъв начин, че да има активна обществена подкрепа. Необходим е такъв план, в рамките на който, хората, които в момента протестират, трябва да могат да намерят отговор и на своите очаквания, и на своите желания”, подчерта Цветлин Йовчев.

 

Накрая за загубването в превода, предизвикало обяснението на Йовчев се оказа виновно разминаване между руския и английския вариант на интервюто.