Валери Домовчийски - скритото оръжие на Мъри

Спорт

17-07-2013, 15:08

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Другият Валери е по-умният Валери

Нападателят се завръща на европейската сцена

Повече от 5 години минаха от последния мач на Валери Домовчийски в евротурнирите. За съжаление, той беше крайно неуспешен и определен от мнозина за най-голямата евроиздънка на Левски. Преди срещите със Сараево и Иртиш, разбира се. Става въпрос з азагубата от Тампере Юнайтед с 0:1 на "Васил Левски". Именно финландците бяха тимът, разбил големия "син" отбор, достигнал 1/4-финал за Купата на УЕФА и класирал се за глупите в Шампионската лига. В тази среща Домо играе 90 минути, но не успява да вкара и така неговият отбор отпада. След няколко месеца нападателят на Раковски беше пратен под наем в Херта. След това берлинчани го купиха, а германската му история свърши в Дуисбург преди около месец, когато беше взет от Станимир Стоилов в Ботев (Пд).

Онзи ден наставникът на "канарчетата" призна, че Валери и друго ново попълнение Елевдин Джинич ще пътуват за мача с Жрински (Мостар) и не е изключено да вземат участие в срещата, въпреки че не са в оптимална форма. Това означава, че нападателят отново се завръща на любимата си сцена. Заради представянето на която, го искаха отбори като ПСВ (Айндховен), ЦСКА (М), Шалке...

Защо обаче Домо може да бъде обявен за скрито оръжие на Станимир Стоилов?

Защото наистина евротурнирите са негова запазена марка. Още при дебюта му през 2005 година срещу Публикум той вкарва гол и Левсик побеждава с 3:0. С този резултат "сините" отстраняват словенците. Именно от там тръгва приказката на отбора, воден от Станимир Стоилов. Макар и не гениална, той се отчете с асистенция за историческия гол на Милан Коприваров срещу Оксер. След като Левски влезе в групите на Купата на УЕФА, валери отбеляза гол на ЦСКА в Москва, но "сините" загубиха с 1:2. Левият бек на Шалке 04 Леван Кобиашвили пък сигурно още го боли кръста от финтовете на Домо, след които асистира на Емил Ангелов. Тогава обаче мачът в Гелзенкирхен завърши 1:1 и Левски не успя да се класира за полуфиналите в турнира.

През сезон 2006/2007 нападателят тръгва още по-силно. Той бележи гол при гостуването на Сиони в Грузия. В следващия кръг срещу Киево Валери реализира може би най-важното попадение в кариерата си - за 1:0 в София. В реванша въ вВерона той подава на Седрик бардон за втория гол. Контузия обаче го спира за половината мачове от груповата фаза. Станимир Стоилов познава отлично качествата на играча от Раковски и заради това реши да го привлече в Ботев. Няма какво да се лъжем - в Германия кариерата на считания за един от най-талантливите български футболисти вървеше стремглаво надолу.

 

Източник Богомил Русев, "Меридиан мач"/ Sportline.bg