За проблемите с водата са се жалвали добричлии пред националния омбудсман

Мисия Добрич

17-07-2013, 16:15

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Като успешна отчете изнесената си приемна днес в Добрич националният омбудсман Константин Пенчев. Приети са били 17 души и една писмена жалба.
Основните въпроси, които вълнуват добричани, са свързани с цената на водата, която е най-скъпата в страната, проблемите с „ВиК” и честите случаи на нарушено водоподаване. Граждани са недоволствали от случаи на замърсяване на околната среда.
Омбудсманът сподели, че  унифицирането на цените на потреблението на вода например би довело до нарушаване принципите на пазарната икономика. „Поначало ВиК е проблем в цялата България. Няма населено място, което да каже: ние нямаме проблем с водоснабдяването”, посочи Пенчев.
Той допълни, че една част от тези дружества са държавни, други са общински, в столицата – частни концесионери. По думите на омбудсмана всякакъв монопол е лош – държавен и частен. Константин Пенчев подчерта, че той като национален омбудсман има добър диалог с кмета на Добрич Детелина Николова и само в днешния ден съвместно са решили няколко жалби, свързани със социализация на хора с увреждания, тъй като по думите на Пенчев в град има условия за това.