Експертиза изясни: Няма виновни за взрива на трафопоста

Обвинението за умишлени или непредпазливи действия свалено, делото отива в районна прокуратура

Разследването за взрива на трафопоста, който разруши миналия октомври част от жилищна кооперация в центъра, е частично прекратено. 

От назначените експертизи и следствени действия станало ясно, че "няма извършени умишлени или непредпазливи действия на виновно лице, в резултат на които чрез взрив, да са настъпили процесните щети", съобщиха от Окръжна прокуратура.

Взривът е предизвикан от повреда на трансформатора, категорично са доказали вещите лица. От прокуратурата обаче не уточняват каква според разследването е причината за повредата. 

Както burgasutre писа след инцидента, който шокира Бургас и по чудо не взе жертви, по случая бе образувано производство срещу неизвестен извършител по две обвинения. По-тежкото бе за умишлени или непредпазливи действия /чл. 333 от НК/, което вече е свалено, както и за унищожаване по непредпазливост на чуждо имущество със значителни щети /чл. 216 ал. 6 от НК/. Второто попада в юрисдикцията на районните магистрати, затова делото ще бъде изпратено на районна прокуратура за произнасяне.

"В хода на разследването е установено, че поради възникнали частични къси съединения в намотките на трансформатора маслото в казана е започнало да кипи. Това е предизвикало спукване на единия от високоволтовите изолатори, откъдето са излезли голямо количество маслени пари", обясниха от прокуратурата.

Според експертите в комбинация с кислорода във въздуха се е образувала взривна смес. Възникнала е дъга от повредения високоволтов изолатор към корпуса на трансформатора, която е запалил взривната смес в помещението с обем около 200 куб. м.

Последвал мощен взрив, който предизвикал разрушенията на сградата. Вследствие на взрива е възникнал пожар във вертикална посока в пространството между трансформатора и първи жилищен етаж на сградата, като причината за това е наличието на горими материали от падналите вещи от помещенията, кислород и висока температура след взрива. 

В резултат на взрива са причинени имуществени щети на обща стойност 175 590 лева. Няма тежко пострадали хора, само един от жителите на сградата е с лека телесна повреда.

"На мястото на инцидента не са открити взривни вещества, а възникналият взрив в трафопоста може да се коментира само и единствено като ефект от получената взривна вълна. За това воденото наказателно производство е частично прекратено", мотивираха се от Окръжна прокуратура.