Министър Даниела Бобева не си намери зам. министър за туризма

Новините

17-07-2013, 18:45

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Ще кани шестимата кандидати да участват в Обществения съвет по туризма

Няма консенсусни фигури, затова засега няма да назначаваме зам.-министър на туризма, обяви вицепремиерът Даниела Бобева на пресконференция след заседанието на Министерския съвет.  Тя напомни, че преди седмица премиерът се срещна с браншовите организации в туризма и ги покани да определят консенсусни кандидати за зам.-министър, който да отговаря за сектора. „Оказа се, че тази задача е трудна дори за браншовите организации“, отбеляза г-жа Бобева и изтъкна, че са били номинирани шестима кандидати. „Ще предложим на браншовите организации да се съберат и да дадат консенсусни фигури. Тъй като проблемите в туризма са неотложни и важни, аз ще поканя шестимата кандидати да участват в Съвет по проблемите на туризма, в който ще участват и ресорните министри. Събираме се в петък и започваме да решаваме проблемите, като за начало – по отношение на морския туризъм“, каза вицепремиерът, цитирана от пресцентъра на Министерски съвет.
Г-жа Бобева отбеляза, че на днешното си заседание Министерският съвет е обсъдил  неин доклад за неотложните проблеми в туризма. Откроени са 10 ключови проблема, които правителството има намерение да реши възможно най-скоро. Вицепремиерът изтъкна, че тези въпроси са поставени от различни представители в сектора - големите курорти, малките хотели, ресторантьорите, концесионерите, туроператорите, кметовете.   „Балансите между интересите на всички са важни за успеха на този сектор“, отбеляза г-жа Бобева.
На въпрос на медиите за характера на проблемите, тя даде пример на първо място с визите. „Хората от сектора искат евтини визи, които да се издават бързо. В тази насока ще бъде решението на въпроса“, каза вицепремиерът. На второ място тя постави искането да има ниско тарифни самолети и да се гарантират ниски цени на транспорта на туристите до морето, особено по отношение на Северното Черноморие. На следващо място г-жа Бобева изтъкна проблема с концесионирането на плажовете, дефицита на туристически кадри и по- специално – недостига на спасители. „Имаме идеи за специални програми за обучение“, обяви вицепремиерът. Като други проблеми бяха изтъкнати -  качеството на професионалното обучение на туристическите кадри, рекламата на България в чужбина, данъчни и осигурителни проблеми, собствеността по Черноморието. „Сега е времето да решаваме проблемите, за да гарантираме спокоен сезон през следващата година“, отбеляза вицепремиерът.