На сесията в Пловдив: Нова червена съветничка, горещи дебати за Цар-Симеоновата градина и още...

Мисия Пловдив

17-07-2013, 18:54

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Ето какво ще гласуват старейшините точка по точка

Новият общински съветник Минка Сърнешка от БСП ще положи клетва на утрешната сесия на Общински съвет – Пловдив. Тя поема мястото на бившия областен управител Тодор Петков. Сърнешка е председател на Обединението на жените социалистки в Пловдив. След клетвата й старейшините ще я освободят от поста контрольор в МБАЛ "Св. Мина" и ще обяват конкурс за нов.

Съветниците ще одобрят договор за побратимяване на Пловдив с китайския мегаполис Шенжен – един от големите технологични центрове на далечната страна. Помежду двата града ще се насърчава икономическия и културния обмен.

Община Пловдив ще поиска държавата да й отстъпи Голямата базилика за безвъзмездно управление за 10 години. Базиликата е разкрита през 1982 година. Тя е най-голямата от своя тип в България и една от най-големите на Балканите.

Пловдивските съветници ще преразпределят средства – 91 000 лева, за маркировка около училищата и детските градини. Район "Тракия" ще получи 20 000 лв. Районите "Централен4, "Южен" и "Източен" по 15 хиляди лева, а "Северен" и "Западен" – по 13 бона.

70 000 лева ще отидат за оборудване на новия трети етаж на ОДЗ "Космонавт". 200 000 лева ще бъдат отделени за кърпене на улиците със студени смеси. Предвижда се и газификация на детските градини "Люляк", "Боряна", "Албена", "Осми март" и детска ясла "Клементина". Корекцията в бюджета на ЦДГ "Малкия принц" ще е за  30 000 лева, които ще отидат за ремонт на двора.

Безспорно горещата точка на сесията ще са 3-те милиона лева по фонд ФЛАГ, искани за ремонта на Цар-Симеоновата градина. Срокът за погасяване е 7 години.

По този въпрос дебют ще направи и новата група в ОбС. Съветниците от "Обединение за Пловдив" вече се обявиха срещу предложението на кмета Иван Тотев за построяване на паркинг под Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина.

В градината е забранено да се строи, защото е паметник на парковото изкуство и се ползва със специален статут, коментира Дани Каназирева. Ще се унищожат вековни дървета, багерите ще летят ли, как ще влизат, попета още тя. Не си струва за 120 паркоместа да жертваме най-хубавата градина. Под дъното на Пеещите фонтани има изкуствено езеро, което означава, че ще бъдат изразходвани допълнителни средства, за да се спре водата. Това (по мнението на съветниците) ще оскъпи проекта и стойността му ще скочи над 4 милиона лева.

Икономисаните от културни събития близо 18 хиляди лева пък ще бъдат пренасочени за "Работа с творчески групи, сдружения и фондации".

Отваря се и обществена поръчка за автобусните линии в областта и страната. Така фирмите ще се надпреварват за курсовете от Пловдив до селата Искра, Чехларе, Раковски, Златосел, Болярино, Зелениково, Члъкови, Върбен, Селци, Богданица, Старосел и Златитрап. Ще бъде избран изпълнители на курсовете от Пловдив до Велинград, Варна, Плевен, Рудозем, Панагюрище и Китен.

Старейшините ще предложат на просветния министър да закрие Междуучилищния център за трудово-политехнчиеско образование. Материално-техническата база ще бъде дадена за стопанисване на кмета на Пловдив. 634-те ученици от ОУ "Алеко Константинов", СОУ "Св. Климент Охридски" и СОУ "Братя Миладинови" вече няма да го посещават, а посочените три училища сами ще поемат обучението им.

Ще се отделят 40 000 евро за кандидатсване за домакинство на Световното първенство по гребане през 2018 година. Ако Пловдив бъде одобрен, то сумата ще бъде 100 000 евро за всяка следваща година, а през самата 2018 - 200 хиляди от бюджета на общината.

48 пловдивски деца, изявили се в областта на науката, изкуството и спорта ще получат премии между 100 и 350 лева.

Званието "Почетен гражданин" ще бъде връчено на един от основателите на АМТИИ – Пловдив - проф. Георги Кънев.

Общински съвет трябва да разгледа подписката на гражданската инициатива за защита на природен парк Бунарджика. В 4 от точките на проекторешението се посочва, че исканията на активистите са извън компетентността на ОбС. По искането за проверка на приватизацията на р-т ”Голям Бунарджик” ще бъде назчанеа проверка, която ще изготви доклад до края на септември.

И още – управителят на МБАЛ "Св. Пантелеймон" ще получи зелена светлина за закупуването на нов мобилен рентген тип Кудел за 40 000 лева. ДКЦ 5 пък иска да закупи рентгенова тръба за скенер. Д-р Инко Кехайов ще бъде освободен като директор на Центъра за психично здраве и за поста ще бъде обявен конкурс.