Показаха тефтерче с поръчки от И. Ф

Най-доброто от печата

18-07-2013, 05:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Прокуратурата ще проверява всички преписки на комисията за конфликт на интереси

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е ползвана за политически поръчки, удряне на неудобни хора, въздействие върху политически кариери, прикриване на "правилните" люде. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата вчера, на който бе показано тефтерчето на нейния шеф Филип Златанов. В него назначеният от ГЕРБ чиновник чинно е записвал всякакви поръчения. Използвал е думи като "удар", "оправяне", "отлагане" и т.н. Отбелязал си е кои медии са "вражески" и кои журналисти му се обаждат с въпроси.

Дадените му директиви се отнасят до президента Росен Плевнелиев, финансовата му съветничка Димана Ранкова, разжалвания депутат от ГЕРБ Емил Димитров, скандалната кандидатка за конституционен съдия Венета Марковска, кметове, съдии и т.н.

От вторник Златанов е на свобода срещу 5000 лв. гаранция и с обвинение за престъпление по служба. Той е в отпуск, но прокуратурата иска от Софийския градски съд да го отстрани от длъжност, докато се води разследването. Ще бъде подложен и на финансова проверка. Обвинителите ще проучат и как е назначен в комисията.
Досега са разпитани 10 свидетели, сред които и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. За показания ще бъдат викани и останалите от тефтера, включително и президентът. "Един от приоритетите на разследването е да се установи има ли преписка срещу Плевнелиев и какво се е случило с нея", обясни зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

Тефтерът на Златанов бил заключен в бюрото в кабинета му. Намерили го при претърсването. Сарафов нарече находката "приятна изненада". Избрани страници от записките бяха прожектирани от обвинителите. Те бяха категорични, че знаят кой му е нареждал, но отказаха да го разкрият. Водеща роля в директивите има "И. Ф.". Инициалите са вероятно на ключовата депутатка от ГЕРБ Искра Фидосова, тъй като има и записки с "Искра" и "Фидосова", а за "И. Ф." се говори в женски род.

Прокуратурата ще проверява всички преписки на комисията. Вече са проверени десетина и по тях има 100% съвпадение със записките от тефтерчето, каза Сарафов.
Формалните основания за обвинението на Златанов са, че не е отразявал движението на преписките в регистри, че е забавил движението на казуси и не е уведомявал прокуратурата за решения на комисията. "Това не са дребни деловодни пропуски, защото така се манипулират преписки", каза Сарафов.

Записки по интереси: "Да не се бърза", "Да се удари"

Ето част от съдържанието на тефтерчето на Филип Златанов, което прокуратурата огласи вчера. Обвинителите не уточниха откога са първите записки, нито кога е направена последната. Най-често в тях се повтарят инициалите И. Ф., които Златанов свързва с женски род.

"Винаги да се уведомява И. Ф. за обаждания от първите мъже на държавата, плюс председатели на комисии", пише шефът на независимата по закон комисия. Следват инициалите на трима душа, свързани със стрелки: И. Ф. -> Ц. Ц. -> Б. Б. На друга страница има забележка: "Ап. Ап. не е човек на И. Ф.".

Златанов старателно си е записвал и как да действа с преписката за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и финансовата му съветничка и бивша зам.-шефка на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова.

"В 11 ч да се публикува (на сайта на комисията - бел. ред.) решението за Ранкова без президента в заглавието."

"Реш. за прекратяване на Плевнелиев - другата седмица."

"Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва в интернет."

"Чака се, по-натам в рубрика "Прекратени", къси мотиви без заглавие."

"Какво да правим с Ранкова и президента."

"Ранкова не се качва, чака се Дянков, настоява тя да стане от БНБ."

Справка на сайта на комисията показва, че решение № 122 от 20 септември 2012 г. на комисията срещу Ранкова не е качено в регистъра. То е прескочено - има ги решения № 121 и № 123. КПУКИ приема, че Ранкова, която по това време е в КФН, е в конфликт на интереси. Тя е уведомена за решението половин година по-късно и обжалва пред Софийския административен съд (АССГ). На 11 юли магистратите приемат, че решението на комисията е незаконосъобразно и го отменят.

Внимание в скандалното тефтерче е отделено и на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. След година проучване през април 2013 г. комисията излезе с решение, че той е нарушил закона. По това време Димитров вече бе в конфликт с Цветан Цветанов и с Искра Фидосова и публично твърдеше, че те дърпат партията надолу.

"Е. Дим. - внимаваме, първо да се съгласува с И. Ф.", пише в тефтерчето.

И още: "Е. Димитров не се бърза."

"Е. Д. - ще се удари депутатът след около месец и половина, вече не е фактор в ГЕРБ." Тази записка е от началото на март 2013 г. "Ако тълкуваме тези инициали като Емил Димитров, след като е казано да се удари на 8 март, на 3 или 4 април излиза решението му за конфликт на интереси", обясни зам. главният прокурор Борислав Сарафов.
В записките присъстват и двама бивши министри от ГЕРБ - Трайчо Трайков и Сергей Игнатов. За първия пише: "Трайчо да се движи", а за втория - "Сергей Игнатов, имаме сигнал, уволнението му стига".

През лятото на 2012 г. комисията излезе с решение срещу Трайков. Прие, че по време на мандата си той е действал в частен интерес. Той обжалва пред АССГ.

Герои в записките са и други политици: "Н. Зеленогорски да се удари - става приоритет" (от ноември 2012 г.).; "Ариф Агуш е оправен" (в 41-вото НС има депутат от ГЕРБ с такова име - бел. ред.); "Цакански е ударен" (Иво Цакански е общински съветник във Вършец). И още: "Решението за кметовете - да се забави. Кметът е от БСП, но работи добре с ГЕРБ. Вторник да го пусна на сайта". "Лебанов - решението е готово - изчакваме - удар" (кметът на Велинград е с такава фамилия - бел. ред.) "Какво да правим със служебния премиер" е друга реплика, която заслужава внимание.

В тефтера на Златанов присъства и скандалът покрай номинирането на зам.-шефката на Върховния административен съд Венета Марковска за конституционен съдия. "Нищо не правим" е отметката, свързана с нея. Старателно са записани и журналистите и медиите, които са търсили информация от Златанов - дали Марковска ще бъде подложена на проверка. "ВАС - Румен Ангелов - дела - Венета Марковска", е друга записка.
Шефът на КПУКИ си е отбелязал още, че "Капитал, Дневник вражески", визирайки вестника и новинарския сайт, Златанов отбелязва: "На секундата да се звъни". "На кого се звъни, ние сме установили, но няма да ви кажем", обясни прокурор Сарафов.

Интересен детайл е забележката от датата, на която правителството подаде оставка: "ДКЕВР - бързо е!!!! Да се изкарат хората от улиците." По това време бяха февруарските протести, тръгнали от високите сметки за ток. През април комисията излезе с решение срещу бившия шеф на енергийния регулатор Ангел Семерджиев.

Златанов има и списък с магистрати, които "трябва да бъдат наказани". Сред тях е шефката на Съюза на съдиите Таня Маринова, Ситнилска (има административна съдийка с такова име, която е дъщеря на бившия зам. главен прокурор и член на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски - бел.ред.), Калпакчиев, Незабравка Стоева. Последните двама са членове на съдебния съвет. "Списъкът с магистратите - даден е", гласи забележката в тефтера.

От бележките става ясно още, че Златанов се е срещал с шефа на ВАС Георги Колев. "Да го дам на И. Ф. делата седемте, к. съм дал на Г. Колев на 7.11. Списъкът е при И.Ф.", гласи записката.

В тефтерчето Златанов не е пропуснал и раздаването на бонуси в комисията. "Аз - 2 заплати", преценил е той. Записал си е още: "Сметната палата ще го види това, но не би трябвало да направи впечатление, не се пише вътре поименно. Отвън не може да се види от обикновените хора".

Искра Фидосова: Не съм се месила

"Никога не съм водила разговори с който и да било член на тази комисия, включително и с председателя по отношение на преписки. Всякакви внушения в тази посока са недопустими", коментира депутатката от ГЕРБ и бивша председателка на правната комисия в 41-вото народно събрание Искра Фидосова пред "Фокус". Тя добави, че не се разпознава в инициалите И. Ф. от тефтерчето на Филип Златанов.

Фидосова твърди, че е имала само служебни срещи с комисията за конфликт на интереси, свързани с публична информация, обект на докладите на Европейската комисия.

ГЕРБ-ерката обясни още, че е участвала пряко в създаването на този орган и предложила процедурните правила, по които да бъде избран 5-членният състав.
Комисията бе създадена по времето на ГЕРБ с промени в закона за конфликт на интереси.

Президентът: Извадете преписката

С официално писмо във връзка с постъпил сигнал председателят на КПУКИ е поискал от президента на републиката Росен Плевнелиев да представи доказателства от кой момент е предприел действия за освобождаване от длъжност в органите на управление на търговските дружества, в които е участвал, преди да бъде избран за министър на регионалното развитие и благоустройството. С писмо с изх. № 37-00-36 от 21.09.2012 г. президентът е представил доказателства, че е предприел всички необходими действия за освобождаването му от тези дружества.

Предоставил е всички поискани документи, независимо че те са публични и достъпни на страницата на Търговския регистър. До момента президентът не е уведомен за решението на комисията.

Държавният глава настоява цялата преписка по този случай да бъде публично оповестена с цел избягване на всякакви интерпретации и спекулации.