Изложба от археологически находки в Казанлък

Стара Загора Лайф

18-07-2013, 09:59

Снимка:

Община Казанлък

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

ИМ „Искра“ показва нови находки от последните проучвания край Казанлък

На 19 юли 2013 г. от 17.30 часа в Мултимедийна зала на Исторически Музей ”Искра”–Казанлък ще бъде открита изложбата „Най-новите проучвания на тракийската култура в Казанлъшката котловина”.Материалите показани в нея са от проведените през 2012 г.археологически проучвания на надгробни могили на територията на изградения фотоволтаичен парк (ФВП) в землищата на селата Ясеново и Голямо Дряново, както и на разкритата монументална тракийска гробница в т.н.Орана могила в землището на с.Бузовград. Ръководител на екипа, проучвал обектите, е доц. д-р Георги Нехризов от НАИМ при БАН, с участие на специалисти от ИМ ”Искра”.

За осъществяване на спешните спасителни разкопки през октомври-ноември 2012 г. на тракийската могила до Бузовград решаващо значение имаше финансовата помощ, осигурена от  Община Казанлък  в размер на 50 хиляди лева, целево отпуснати от Министерството на финансите.

Средствата за разкопките са осигурени от „BCI Казанлък холдинг” ЕООД-за проучванията на територията на ФВП в с. Ясеново и Голямо Дряново, информират пресцентърът на Община Казанлък.

Изложбата ще бъде достъпна за посетители до 30.08.2013 г.,като посещението й е безплатно.