Цветлин Йовчев: "Хизбулла" стои зад атентата на летище Бургас

Има информация, получена по международния обмен, която потвърждава направените от експертите заключения до момента, твърди министърът на вътрешните работи

"Тези, които са подготвили този атентат са действали изключително професионално. Това са хора, които много добре са прикривали своите действия и своята самоличност, прикрили са и дестинацията, от която са дошли, местата които са посещавали и това, че имат връзка помежду си", каза при посещението си в Бургас вътрешният министър Цветлин Йовчев.

По думите му и от това, което е събрано като доказателства до момента сочи, че "Хизбулла" стои зад атентата на летището.

маме информация по международния обмен, която потвърждава направеното от експертите заключение. Това, което е събрано е достатъчно да кажем, че имаме ясни следи, които казват, че "Хизбулла" стои зад този атентат", допълни министърът. Той обаче не пожела да навлезе в детейли, като заяви, че такива могат да бъдат оповестявани само с изричното съгласие на прокурора. 

"За да можем да говорим от процесуална гледна точка за доказателства, това изисква да бъдат извършени съответните действия: правене на експертизи, разпитване на хора, включително и на тези, които са заподозрени, което по обективни причини няма как да се случи в момента", обясни Йовчев.

Днес се навършва точно една година от кървавия атентат на летище Бургас, при който бяха убити петима израелски туристи и един български гражданин. 

Вътрешният министър обсъди с кмета на Бургас системата от мерки за по-голяма сигурност на чуждестраните туристи у нас.