Семейства продават дъщерите си, за да се издължат на лихвари

Животът

18-07-2013, 11:32

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Наскоро в приюта за жертви на трафик са настанили бременна трафикирана в Гърция

11 пълнолетни жени са настанени в приюта за жертви на трафик във Варна от началото на годината. 10 от тях са били трафикирани с цел сексуална експлоатация към Германия, Холандия, Австрия, Великобритания, Кипър. Една от жените пък е била бременна и преведена в Гърция за да продадат детето й. Данните изнесе шефката на дирекция "Превенции" Светлана Коева, по повод старта на кампанията "Лято без риск". "Трафикирането с цел продажба на деца е винаги към Гърция", уточни Коева. По думите й цените за продажба на бебетата вървят между 1 000 и 6 000 евро, а майките задължително трябва да имат няколко здрави деца, като гаранция за качеството на "стоката". 

Много често, задлъжнели семейства към лихвари, дават доброволно дъщерите си да бъдат трафикирани с цел сексуална експлоатация. Така те покривали дълговете си, разказа още Коева и уточни, че става дума за ромски семейства. 

Наскоро жена от Провадия с дете под 3 години е била спасена след като роднините й са продавали доброволно. "Жената искаше да спасим детето й от средата, в която живее, дори с цената на това да бъде осиновено или взето от приемно семейство", даде още един пример шефката на дирекция "Превенции". 

Именно за превенция срещу трафикът на хора с цел сексуална експлоатация във Варна от утре стартира кампанията "Play 4 Change". Тя включва спортни състезания, рисуване на графити и концерт на D2 на сцена "Амфитеатър" в събота от 19 часа.  В кампанията се включват и всичките 75 доброволци от градския и училищните превантивни клубове във Варна. Те са на възраст между 15 и 17 години и след като преминат обучения, предават знанията си и на свои връстници. "Участваме в различни инициативи за да научим връстниците си как да се предпазват от трафик, наркотици, рисково поведение", обясни осмокласничката от IV гимназия Димитрина Николова, която е доброволка. 

"Община Варна ще продължи активно да работи по програмите за превенции", декларира и кметът Иван Портних.