Орешарски предложи Владимир Писанчев за шеф на ДАНС

"Имаше широко изслушване в парламента на двамата кандидати за поста", увери Станишев

Пламен Орешарски внесе в Народното събрание предложение за Владимир Писанчев да стане председател на ДАНС.

"Премиерът има сериозно мероприятие в Бургаска област във връзка с годишнината от атентата в Сарафово и искаше преди да се разгледа точката за избора на председател на ДАНС да има време да представи позицията си пред Коалиция за България", заяви Сергей Станишев за това защо се бави изборът на председател на агенцията.

"Имаше широко изслушване в парламента на двамата кандидати за поста председател на ДАНС, но заради спецификата на службата няма как всичко да бъде казано публично в медиите", поясни Станишев.

Bulgariautre.bg припомня, че депутатите трябваше да избират шеф на ДАНС между Владимир Писанчев, и.д. шеф на ДАНС и Недялко Недялков, директор на "Класифицирана информация" в агенцията. Кандидатурите и на двамата бяха одобрени, след като бяха изслушани от Комисията за контрол на службите за сигурност на 15 юли. Часове по-рано днес се смяташе, че изборът за поста ще бъде отложен, след като Орешарски не заяви предложението си сутринта.

До номинациите им се стигна след оттеглянето на депутата от ДПС Делян Пеевски, който бе избран за поста на 14 юни. Назначението му предизвика вълна от недоволство и масови протести в страната, които прерастнаха в антиправителствени.