US-посланикът: Атентатът е на "Хизбулла", ЕС трябва да ограничи дейността й

Мисия Бургас

18-07-2013, 12:49

Снимка:

Нели Иванова

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Кметът Николов лобира пред Марси Рийс за американски круизи в Бургас

Днес е тъжен ден, това е първата годишнина от атентата на летището в Сарафово. Още веднъж ще поднесем съболезнования на семействата на жертвите, както и твърдата си решителност да продължим да си сътрудничим в борбата с тероризма. 

Българското правителство проведе цялостно разследване, което все още не е приключило, и изрази виждането си, че следите сочат към "Хизбулла". Ние подкрепяме това виждане.

Това заяви в Бургас американският посланик у нас Марси Рийс.

Тя допълни, че международното сътрудничество в областта на правоохраната и контратероризма се приема от страната й като много важно и заяви, че за ЕС е полезно да вземе конкретни мерки, за да ограничи дейностите на "Хизбулла".

"Защото ние в Съединените щати смятаме "Хизбулла" за терористична организация", категорична бе Рийс. 

Посланикът изрази подкрепа към мирните протести у нас, които продължават вече повече от месец. "Ситуацията в страната провокира и подпомогна процеса на много активни публични дискусии по важни теми като свободата на медиите, върховенството на закона, необходимостта от съдебна реформа. И мисля, че това е част от демокрацията", каза Рийс.

В едночасов разговор Марси Рийс и кметът Димитър Николов обсъдиха намерението на Бургас през следващите години да развива круизен туризъм.

"Все още нямаме необходимата инфраструктура и посрещаме 4-5 големи кораба годишно. Но вече сме в контакт с големите пасажерски компании и те оценяват нашия потенциал, така че не след дълго ще можем да приемаме 100 кораба годишно", каза кметът Николов.

Той обясни, че със съдействието на бургазлии, живеещи в САЩ, вече е влязъл в контакт с ръководството на град Тампа, Флорида – регион с огромен опит в круизния туризъм. Американският дипломат предложи услугите си и се ангажира да съдейства за задълбочаване на отношенията между двата града.

Кметът Николов представи съвсем реалистичната идея Бургас, който е първото пристанище в Черно море след Босфора, да стане част от нов круизен маршрут, който минава оттук и продължава в северна посока към Русия и Грузия.

"Големите компании оперират предимно в Средиземно море. Ние искаме да ги привлечем в Черно море", каза той в обобщение на темата.

Кметът и американският посланик обсъдиха възможностите за американски инвестиции тук.

"Чувала съм много за хубавите неща, които се случват в Бургас. Можем да си сътрудничим в областта на икономиката, културата и археологията, с която сте толкова богати", каза в края на срещата Марси Рийс.

Тя показа добро познаване на географията, водното богатство, птичия свят и амбициите на Бургас в областта на културата.