Д-р Матев: Година след атентата работим по-добре от преди

Мисия Бургас

18-07-2013, 14:32

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Медици, спасявали израелски туристи, липсват на възпоменателната церемония

Година след терористичния акт на летище Бургас за лекарите от МБАЛ - Бургас, спасявали израелските туристи, това ще остане ярък спомен.

"Екипите ни бяха под висок професионален стрес, но реагирахме много бързо, с добър алгоритъм и действията ни дадоха резултат. Благодарен съм на всеки един, който помагаше в нощта на 18-и срещу 19 юли", сподели д-р Георги Матев, директор на здравното заведение, което точно преди година пое 36-мата тежко пострадали израелски туристи.

Според него след атентата в болницата значително се е повишило качеството на здравните услуги.

"Пациентите ни имат по-голямо доверие и ни предпочитат, имаме по-ниска смъртност и повече излекувани болни. Това се дължи и на вече създадената увереност на лекарите. Според мен вече има промяна в психосоциалния климат след трагедията", каза още д-р Матев.

Част от медицинския персонал обаче, който е бил неотлъчно при израелските пациенти не фигурира в листата на поканените на възпоменателната церемония в памет на жертвите, организирана от посолството на държавата Израел.

Според д-р Матев това не се дължи на неуважение или липса на благодарност, а  е съобразяване с условията, които са необходими за изпълнение на самата церемония.

"В крайна сметка и не всички доброволци или екипите на БЧК ще присътват. Няма начин. Делегациите, които ще посетят болницата така или иначе ще се срещнат с всички, които са помагали в нощта срещу 19 юли. Това, че по протокол не могат да присъстват всички не означава, че техният труд не е оценен", счита директорът на болницата.