Масови проверки по тържища и борси в добричко

Мисия Добрич

18-07-2013, 16:31

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Съвместни проверки на БАБХ, НАП и полицията в Добрич

Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич извършва проверки по тържища и борси, съобщи д-р Розалина Брайкова, директор на БАБХ в областния град, цитирана от радио „Фокус”.
Инспекциите са съвместни със служители на ТД на НАП и РУП-Добрич.
Избирателно са проверявани зеленчуци и меса, внос от трети страни, родно производство и с произход Европейски съюз. Представяни са документи за произход (сертификати за качество и стокови разписки). В проверените обекти не са установени несъответствия с изискванията по Закона за храните. Те са били съхранявани съгласно изискванията на производителя, в срок на годност са били и с етикети, съгласно нормативната уредба.

Служители на Областната дирекция са извършили също три проверки в кухненски блокове в бази на „Ученически отдих и спорт” в Добрич. Инспектори на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич са извършили 182 проверки в обекти в курортната зона на областта с настъпване на активния туристически сезон. В инспекциите са се включили и служители на областните дирекции от Русе и Силистра. Проверени са 12 заведения от типа „all inclusive”, 129 заведения за обществено хранене и 51 обекта за търговия с храни. Съставени са 5 акта, като нарушенията са неспазване на лична хигиена и текуща на обекти, липса на етикети на храни. Възбранени и бракувани са малко над 17 кг храни от животински и неживотински произход без маркировка и данни за произход. Издадени са и 41 предписания. Не са установени и случаи на нерегламентирана търговия с храни по плажната ивица в Добричка област. За периода от 1 до 12 юли този месец в разкритата временна приемна на БАБХ в курорта „Албена” няма постъпили сигнали от граждани за нередности. Приемната ще бъде отворена до средата на месец септември. В нея работят съвместно и служители на Комисията за защита на потребителите.