Закриха Центъра зa обучение на занаятчии

Мисия Пловдив

18-07-2013, 17:30

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Сградата и работилниците ще се ползват за нуждите на средното образование

С 35 срещу 4 гласа и шестима "въздържали се" пловдивският общински съвет закри Междуучилищния център за трудово-политехническо обучение. Зам.-кметът Стефан Стоянов обясни, че заведението е неефективно и услугата е скъпа. Затова кандидатите за професионално обучение са малко и не е рационално общината да финансира тази дейност. За последните 4 години са издадени 35 дипломи за професионално обучение, изтъкна Стоянов.

Писмо на изпълнителния директор на камара Кобленц прочете председателят на ”Обединение за Пловдив” Дани Каназирева. В него камарата протестира срещу закриване на центъра със 7 модерни работилници, които са оборудвани със средства на немските данъкоплатци.

Георги Търновалийски от БСП изтъкна, че това решение много напомня случая с Белодробна болница. По думите му образователният център се закрива без санкция на просветния министър, каквато е нужна. Той допълни, че лошото управление може да се поправи и центърът да продължи да работи, въпреки слабия интерес на училищата.  

Славчо Атанасов от НИЕ подчерта, че освен немските данъкоплатци трябва да се уважат и пловдивските, тъй като 3 поредни администрации са вложили средства в Центъра. В града има конкурентна частна фирма, която успешно работи и печели. Тя се управлява от бившия директор на МУЦТПО г-н Кендов. Защо в такъв случай не се подобри управлението на тази институция и тя да мине на самоиздръжка, предложи Атанасов.

Кметът Иван Тотев пък заяви, че на Центъра е нужна реформа. Ще продължим да ползваме сградата и оборудването, но по друг начин. Без реформа МУЦТПО ще сподели съдбата на ВМЗ Сопот, заяви градоначалникът. Според взетото решение сградата и професионалните работилници ще се запазят и ще се използват за нуждите на средното образование.