Съдът отстрани Златанов от длъжност

Решението влиза в сила незабавно

Състав на Софийски градски съд отстрани от длъжност председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфилкт на интереси Филип Златанов.

 

Съдът разгледа всички доказателства по делото и прие искането на прокуратурата Златанов да бъде отстранен от длъжност. Решението влиза в сила незабавно.

 

Скоро след окончателната присъда Златанов заяви, че ще обжалва решението. След заседанието на съда бившият вече председател каза, че не влияе по никакъв начин на разследването и на събирането на доказателства, както и на разпитите на неговите служители, и ще обжалва днешното решение на съда във връзка с отстраняването си. На въпрос дали комисията в момента бездейства, защото всички преписки по сигнали са в прокуратурата той отговори, че "целият софтуер е източен и в момента комисията заседава и работи".


Неговата адвокатка Мария Вълканова заяви, че не знае за показания на Мария Сапунджиева срещу Филип Златанов.

 

Припомняме, че вчера от държавното обвинение дадоха обширна пресконференция, на която стана ясно, че Комисията за конфликт на интереси е изпълнявала директни политически поръчки и е била използвана като инструмент за търговия с влияние, шантаж и рекет.

Главна роля в това разобличение получи собственоръчно попълван личен бележник на Златанов. Той си е записвал имена, инициали и дела с уточнения: да нанесе "удар!", "да оправи", "да прекр." конкретни преписки.

В късния следобед Софийският градски съд ще заседава по искането на прокуратурата за остраняването на Филип Златанов от длъжността му на председател на Комисията за конфликт на интереси.

 

Очаквайте подробности.