Нестихващият протестен плам на столичани (обновена в 22:00)

Започна поредната вечер на протести срещу правителството на Орешарски

Контрапротестите продължават, сякаш да ни напомнят, че привържениците на Орешарски все още не са на изчезване и дори напротив - упорито надават глас над тълпата. Тълпа, значително по-мащабна по размери, гласност и плам, струпала се и днес пред Министерски съвет, обединена от една обща цел - оставка на правителството.

 

Близо 2000 граждани изпълват площада пред сградата, като потока от прииждащи все още не секва. Стъпалата на ларгото се използват за сцена, на която телевизия "СКАТ" организира концерт по повод 176 години от рождението на Васил Левски. Певци и музиканти в народни носии изпълняват български народни танци и пеят народни песни. Въпреки изпълненията, протестиращите намират време да скандират "Оставка” и "Червени боклуци", като не пропускат да свирят със свирки и развяват български знамена, придружени днес и от флага на ЕС.

 

Сред издигнатите плакати се прокрадват надписи "Южен поток – тръба за подхранване на българската мафия", "Заради един Болен, цял народ недоволен", "За чиста и свята република. Левски" и други. Голяма част от участниците в протеста са избрали да сменят традиционните транспаранти с портрети на Васил Левски. Полицейското присъствие е засилено, като служителите на реда и днес носят жилетките с надпис "Антиконфликт".

 

Минава осем и протестното шествие се разделя на две, след като подмина сградата на Народното събрание: една част продължава към паметника "Левски", а другата – към Орлов мост. Сред издигнатите плакати изникнаха и нови надписи: "София протестна столица на културата 2013" и "Страхуваме ли ви". На огражданията пред парламента са окачени много транспаранти, които гласят "Блокада на парламента 24/7" и "Урок номер 7 – фасадната демокрация не е демокрация". Пред паметника "Цар Освободител" протестиращите са разположили бяло пиано, на което свирят. Някои от тях са застанали в градинката до Народното събрани и държат огромен плакат с надпис "Олигарски народът каза къш, не кеш". Очевидно гражданите стават все по-изобретателни в съчиняването на нови лозунги.

 

Протестиращите не пропуснаха да поднесдй цветя пред паметника на Васил Левски, като дори изпяха българския химн. Тълпата почете Апостола с минута мълчание и пропусна линейка, която се движеше в светлинен режим. В района продължава да има засилено полицейско присъствие.

 

След поклонението протестиращите се насочват по бул. "Янко Сакъзов", посока ж.п. гара "Подуяне". Два трамвая са спрели движението си заради шествието. Живущите в сградите по булеварда поздравяват участниците в него, макар от един от прозорците да се развява знамето на политическа партия Атака... което бе освиркано подобаващо от протестиращите.

 

И ето, че протестното шествие достигна до превъналия се в традиционен за него Орлов мост. Движението по моста е спряно, а полицейското присъствие остава налице със сериозна тежест. Забелязват се и много велосипедисти и семейства с малки деца. Тълпата вече надброява 10 000 души. Новата "атракция" сред протестиращите са седем ездачи на коне, стиснали в ръце портрети на Апостола, които в близките минути ще поведат шествието обратно към Парламента.

 

По-голямата част от протестиращите се връщат пред парламента, върху който се отразяват светлини от лазерите им. Има много участници около и върху паметника на Цар Освободител. Скандиранията са все така оглушителни. Образуван е кордон от полицаи около огражданията и самата сграда, има и коли на жандармерията. Пред сградата на парламента има нахвърляни домати. Участниците в протеста подскачат и скандират "Кой не скача е червен". Забелязва се и голям плакат, закачен на самите ограждения, на който пише "18.07. от 08:30 часа - окупирай парламента! Денонощно! Вземи отпуск, бъди тук." На него е и портретът на Васил Левски и надпис "Дела трябва, а не думи".