Един Пешо с две мобилни дъски

Заралии

19-07-2013, 06:34

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

Петко Жеков:„Ако вие сте избягали от образованието, то ще ви настигне на колелца!”(СНИМКИ)

Атрактивни учебни дъски с ролери и ярка черна повърхност с цветни приказни герои, изрисувани по нея, изпъкват насред артистичната атмосфера в просторното фоайе на старозагорската библиотека „Захарий Княжески”. Веднъж в седмицата на една от тях младият, но вече с наложено име в своята област художник, Петко Жеков-Бизона изписва гатанка. Всеки е свободен да напише на дъската своя отговор или да го нарисува. Всеки-независимо от своята възраст, може да получи ценен съвет от професионалиста или да разгледа какво са сътворили тези, които вече са идвали да видят веселото мобилно образование.
Самият художник се забавлява много с историите, сътворени по дъските от малките
си приятели и ги насърчава да не слагат граници на въображението си.
Това съвсем не е първият проект, в който се включва Пешо. Като преподавател по изобразително изкуство в Музикалното училище в Стара Загора, той участва в изрисуването и организацията на проекта „Най-голямата усмивка на България”, в който наскоро децата на Стара Загора спечелиха приза за най-усмихнати българчета.
Сега цяло лято той ще бъде в Регионалната Библиотека с проекта „Учебни дъски на ролери – мобилно образование”.
- Петко, как протича твоето лято?
- Ами както обикновено-горещо протича. Изкуството е една дейност,която изисква жертви и ние вече сме се положили в нейна услуга и цяло лято всички, които обичат буквите, приказките и изобразителното изкуство, могат да заповядат тук в Регионална библиотека „Захарий Княжески”, където е поместена една част от нашия общ проект с Община Стара Загора, най-вече с отдел Образование, с който работим много активно. Проектът се нарича „Учебни дъски на ролери – мобилно образование”. Ако вие сте избягали от образованието, то ще ви настигне! Много е интересен проектът-много забавен. Учебните дъски вместо да са нещо страшно,на което те изпитват и ти поставят лоши оценки, са направени на колелца-мобилни и подвижни.Те могат да се придвижват до всяка точка на града. Засега се намираме в Библиотеката, където мислим,че е нашето място и всички желаещи могат всеки ден да заповядат тук, да нарисуват нещо, да напишат своето послание, да отговорят на седмичната гатанка. Рисуваме с тебешири, не се натоварваме, а се забавляваме и така се учим.
-Имат ли работно време подвижните дъски?
-То е изцяло съобразено с работното време на Библиотеката. Както знаете, нейните врати са широко отворени по цял ден, така че достъпът до тях е значително улеснен. Най-важното е,че това е проект с огромна възвращаемост-средствата, които са вложени от страна на Общината, се възвръщат многократно,защото това е една инвестиция, която ще се доказва в продължение на много години напред. Консумативите са изключително малко- само тебешири,а дъските ще ни служат поне едно десетилетие, надявам се и повече. Така че съчетаваме полезното с приятното, удобното с удачното, за да се борим с икономическата криза.Разбира се, има и сериозен психологически аспект-децата свикват да изразяват идеите си върху голяма плоскост пред публика-това мисля,че ще им помогне много в училище и в работата в клас. Определено е едно полезно преживяване за малките.Същевременно големите-родителите, също се включват с удоволствие. Явно си спомнят времето, когато са писали на черни дъски. Само една вметка –това са дъски, специално подготвени  за работа с цветни тебешири,а не онези гадни дъски, които стържат. Напротив-звукът е изключително мек, съприкосновението с тяхната повърхност е много приятно-могат да се получат много качествени и стойностни рисунки.
- Цяло лято ще е актуална темата за „Забавното лятно четене”- какво рисуват децата ? Кои са  любимите им приказни герои ?
-Ами децата, като започнем от най-малките, преди да започнат да рисуват герои, първо прописват. Първите думи, които са най-лесни за запомняне и написване са „мама” и „мир”-вече се убедихме тук в това нещо-многократно го написаха. Още повече,че ние се включихме преди време в празника по случай 24 май, където децата писаха букви и цели фрази. Така че писмените фрази,може би, са най-лесното. Те са най-изведената, изящна и изчистена рисунка, която е доведена до звуков еквивалент. Така че тук децата и пишат, и рисуват. Хубавото е,че при нас няма задължителен елемент. Има достатъчно широк полет над фантазията-онова,което ги е развълнувало, децата могат да си го нарисуват. Разбира се, при тях е интересна смесицата между онези приказки, които и всички ние сме чели, които родителите са им разказвали и новите детски списания, които виждат. Така че източната и западната култура се преплитат много забавно в тяхното въображение.
- Къде ще бъдат дъските през лятото и после-през учебната година?
- Сега сме в Библиотека „Захарий Княжески”. От началото на новата учебна година се надяваме да се базираме в V ОУ, където имаме ателие. Чакаме само да приключи ремонтът. Там децата отново безплатно,повтарям безплатно, ще могат да се възползват от нашите услуги и ще могат да се подготвят професионално под наше пряко ръководство.
Това е една услуга, която Община Стара Загора е осигурила за децата, затова и трябва наистина да благодарим на отдел Образование и най-вече на г-жа Пенка Чавдарова-директор на самия отдел. Истината е ,че и най-хубавият проект,докато е на хартия,докато не срещне хора,които да повярват в него, той не може да се реализира в реалността.Благодарение на всички тези хора, проектът стана факт. Освен това ние ще работим с млади художници (току-що завършили), с доказани творци. Предстои ни следващия месец да закупим графична преса и всички почитатели на графиката ще могат да изпробват всички познати графични техники, което е една огромна крачка за Стара Загора. Ние работим с всички-от най-малките до най-големите.При нас и децата от детската градина могат да дойдат,както и професорите от висшето художествено училище.
Работата с деца е поучителна и за мен, и за децата. Аз се уча на много неща от тях. Те са страшно изобретателни. Те са бъдещето на България, така че трябва много да им вярваме!