АЕЖ: Задраскайте Иво Атанасов от СЕМ

Новините

19-07-2013, 08:18

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Иво Атанасов бе избран с гласовете на 102-ма депутати

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България изразява притеснението си от избирането на политически обвързана личност за член на Съвета за електронни медии (СЕМ), пише организацията до БТА.
В становището се припомня, че Атанасов е свързан с БСП, тъй като е бивш депутат от левицата, както и бивш съветник на президента Георги Първанов.
"Смятаме, че членовете на СЕМ би трябвало да бъдат професионалисти с висок обществен авторитет и консенсусни фигури с оглед на специфичните и деликатни функции, с които е натоварен СЕМ”:
”Избирането на Атанасов задълбочава опасенията, възникнали след неотдавнашното изявление на председателя на Народното събрание Михаил Миков, което породи страхове, че управляващото мнозинство ще се опита да установи контрол върху обществените медии - нещо, което не се е случвало от 90-те години на ХХ век", заявяват от асоциацията.
Според тях начинът, по който протече изборът на новия член на СЕМ, показва, че "въпреки продължаващите протести, управляващото мнозинство продължава със спорните и непрозрачни назначения, без да се вслушва в исканията за прозрачност и високи професионални критерии".
От Асоциацията на европейските журналисти в България настояват изборът на Иво Атанасов да бъде отменен и да започне нова процедура, в която политическите партии да се допитат за номинации до професионални организации.