Само Ботев ни остана в Лига Европа след 1:1 в Мостар

Ромарио вкара, Домовчийски изгонен в дебюта си

На Ботев продължава да не му личи, че е отсъствал от Европа 18 години. Воденият от Станимир Стоилов тим направи 1:1 като гост на Жрински в първия мач от втория предварителен кръг на Лига Европа. "Канарчетата" отново играха много приятен футбол, като особено в края на мача пропуснаха да вкарат втори гол. Станимир Стоилов очевидно върши отлична работа, след като неговият тим вече показва изграден стил и има всички шансове да отстрани босненците на реванша, който е след седмица в Бургас. На Ботев ще стиска палци цяла България, след като само "жълто-черните" имат шанс да продължат в турнира, след фиаското на Берое срещу Апоел.

 

Станимир Стоилов започна мача с Тодор Неделев вместо Ромарио Кортзорг, а Валери Домовчийски също остана резерва. В предни позиции Анисе и Огнянов си разменяха позициите. Мариян пропусна първият по-сериозен шанс в мача, след като още в 5-ата минута стреля неточно, останал сам срещу Дуйкович. Постепенно Жрински взе инициативата и в 21-вата минута поведе. Неубедителният на десния бек Йордан Христов за пореден път бе преодолян и центрирането намери Симеунович, който с глава разстреля Стаховяк. Лошите новини за Стоилов се допълниха след контузията, която сполетя Абел Анисе. Той бе заменен от Домовчийски, който направи дебюта си за Ботев. В края на първото полувреме Жрински остана в намален състав, след като Стойкич за пореден път фаулира Тодор Неделев и пое преждевременно към съблекалнята. Съдията Сътън обаче побърза да изравни играчите на терена, след като отстрани и скоро влезлият в игра Домовчийски. Той получи набързо два нелепи жълти картона. Първият така и не стана ясно за какво, а вторият - за симулация. Така на полувремето Жрински водеше, а двата отбора бяха с по 10 човека.

Станимир Стоилов явно е свършил сериозна работа на полувремето, след като през втората част Ботев бе преобразен. "Канарчетата" наложиха атакуващия си стил и още в 47-ата минута изравниха. Точен бе появилият се на почивката Ромарио Кортзорг. Той се разписа след чудесен пас на Мариян Огнянов. Последваха нови бързи атаки на Ботев, в които най-дейни бяха Неделев и Огнянов, които показа страхотни неща на терена. Вандер остана по-изолиран, докато Кортзорг се включи отлично и също тормозеше отбраната на домакините. Те на свой ред също пробваха няколко удара, след като Ботев показа известни слабости в дефанзивната игра в центъра на терена. Огнянов не помагаше достатъчно на отбраната, Вандер също прегоря. Въпреки това Ботев бе тимът, който може да съжалява повече за хикса. В последната минута Ромарио уцели гредата, след отлично солово изпълнение. Доволни, около 100 фена на Ботев, изпратиха любимците си с призиви за победа срещу Левски в първия мач от сезона в "А" група.

ЕТО КАК СЕ РАЗВИ ДНЕШНИЯТ ДВУБОЙ:

1' Начало на мача.

4' Първа опасна атака на Жрински. За шастие пасът към Попович се оказва дълъг и той не успява да засече топката на метри пред вратата на Стаховяк.

5' Невероятен пропуск на Мариян Огнянов! Страхотен пас на Неделев извежда Огнянов сам срещу вратаря, но играчът на Ботев стреля покрай вратата.

6' Вандер Виейра стреля от въздуха, неточно.

9'Корнер за Ботев. Неделев центрира, но Грънчаров е блокиран и следва нов корнер. Вторият опит също е париран от защитата на Жрински.

14' Анисе демонстрира техника по лявото крило, но прекали с индивидуалните изяви и Жрински спечели топката. Игра предимно в центъра на терена през последните няколко минути.

15' Много опасно положение за Жрински! Джурич получи топката на около 15 метра фронтално срещу вратата, но стреля високо.

19' Стойкич фаулира грубо Неделев и получава жълт картон.

20' Галчев центрира от прекия свободен удар, играч на домакините чисти с глава.

21' Джурич също получава жълт картон.

21' 1:0 за Жрински. Центриране отляво бе проспано от защитата на Ботев и Симеунович с глава бележи за домакините.

26' Центриране извежда двама играчи на Ботев срещу Дуйкович, но вратарят излиза и боксира.

28' Иршак извежда Анисе очи в очи с Дуйкович и нападателят стреля веднага, но над вратата на домакините. Втори сериозен пропуск на Ботев!

32' След гола Ботев е по-активният от двата отбора, но владее топката предимно в центъра на терена.

34' Анисе е заменен принудително от Валери Домовчийски. Юношата на Левски прави своя дебют за "канарчетата". По всяка вероятност той ще застане на върха на атаката, а Огнянов ще го подпомага от задна позиция.

35' Огнянов отново е изведен сам срещу вратаря, но в последния момент шпагат на бранител на домакините предотвратява опасността.

37' Жълт картон за Домовчийски, не стана ясно по каква причина.

41' Христов също получава неприятна контузия и е твърде вероятно и той да бъде заменен. Все пак десният бек засега остава на терена. До този момент той е сред най-слабите играчи на българския тим, като Жрински атакува предимно през неговата зона.

45' Червен картон за Перо Стойкич от Жрински! Защитникът отново фаулира Тодор Неделев и заработи второто си официално предупреждение.

45+2' Червен картон и за Домовчийски! Кошмарен дебют за нападателя. Вторият картон му бе показан за симулация, а все още не е ясна причината за вдигането на първия.

45+3' Край на първото полувреме.

46' Начало на втората част. Станимир Стоилов е заменил контузения Христов с Ромарио Кортзорг.

47' ГООООЛ ЗА БОТЕВ! Току-що влезлият в игра Ромарио Кортзорг бележи с мощен удар покрай вратаря след страхотен пас на Мариян Огнянов.

52'Хубав пас към Неделев, той пробва удар от въздуха, но слабо.

54' Стаховяк спасява силен удар на Муминович.

55' Този път Джурич стреля силно, над вратата.

64' Корнер за Ботев, Дуйкович лови.

66' Стаховяк спасява акробатично удар на домакините. Страхотна изява на полския вратар.

67' Нов удар на домакините, този път встрани от вратата.

70' Вандер Виейра се подхлъзна в най-неподходящия момент, след като Тодор Неделев се опита да го намери непокрит в малкия пеналт.

75' Хубава атака на Жрински завършва с удар на Джурич. Стаховяк не помръдна и за щастие кълбото мина встрани от лявата му греда.

78' Фаул за Ботев на удобна позиция. Неделев стреля над вратата.

84' Mинев центрира в наказателното поле, Дуйович боксира.

85' Станислав Костов си осигурява отличен коридор за стрелба, но ударът му минава покрай вратата.

86' Нова хубава атака на Ботев. Мариян Огнянов обаче сбърка последния пас към Тодор Неделев.

87' Силен удар на Борис Галчев, над вратата.

90' Греда за Ботев! Ромарио много хитро отне топката отляво, след това се завъртя и стреля силно, за съжаление в напречната греда.

90+3 Край на мача.

 

 

СТАТИСТИКА: Първи мач от втория предварителен кръг на Лига Европа
От 19:30
ЖРИНСКИ - БОТЕВ 1:1

1:0 Симеунович (21)

1:1 Кортзорг (47) Стартови състави:
ЖРИНСКИ: 1.Дуйкович, 6.Раделич, 16.Стойкич, 21.Бръкович, 10.Църнов (64'20.Кантар), 23.Муминович, 24.Савич (53' 15. Миличевич), 27.Аничич (к), 55.Джурич, 7.Симеунович, 14.Попович (73' 9.Бекич) Резерви: 22.Василий, 9.Бекич, 13.Шчепанович, 20.Кантар, 25.Баришич, 11.Пехар, 15.Миличевич ТРЕНЬОР: Бранко Караджич
БОТЕВ: 1.Стаховяк, 5.Грънчаров, 14.Минев(к), 83.Спрокел, 7.Огнянов, 8.Неделев, 11.Христов (46' 22.Ромарио), 15.Анисе (34' 23.Домовчийски), 16.Иршак, 71.Галчев, 10.Виейра (79' 18.Костов) Резерви: 33.Андонов, 26.Артур, 6.Дяков, 9.Педро, 18.Костов, 22.Ромарио, 23.Домовчийски ТРЕНЬОР: Станимир Стоилов
СЪДИЯ: Падрайг Сътън (Ирландия) Жълти картони: Стойкич, Джурич (Ж) ; Домовчийски (Б)

Червени картон: Стойкич (Ж) ; Домовчийски (Б)
СТАДИОН: Жрински

 

ПОВЕЧЕ СПОРТНИ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК.