"Правилните" летни напитки

Животът

19-07-2013, 09:39

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Прясното мляко и доматеният сок водят класацията

За да бъде достатъчно хидратиран организмът ни през горещите летни месеци, освен с шест-осем чаши вода дневно, трябва да го "зареждаме" с полезни напитки, които утоляват, а не задълбочават жаждата.

Прясното мляко оглавява списъка с "добрите"  течности, последвано то какаото и горещия шоколад. Тези кафяви изкушения съдържат вещества, забавящи процесите на стареене и намаляващи риска от развитието на диабет два пъти. Освен това в тях присъства серотонин – хормонът на щастието.

Доматеният сок пък предотвратява заболявания на съдовете и сърцето и съдържа ликопин – антиоксидант, възпрепятстващ развитието на рак. Освен това той не по-зле от какаото помага в борбата с депресията, отбелязват от iNews. bg. 

Полезни са и грейпфрутовият и портокаловият сок, които са богати на витамин С, поддържат имунната система, понижават кръвното налягане, подобряват апетита и снемат умората. 

Портокаловият сок се смята и за ефективно противораково средство. Препоръчва се обаче сокове от цитрусови плодове да се пият със сламка, заради вредното въздействие на високата им киселинност върху зъбния емайл. 

Консумацията на зелен чай  също се препоръчва, защото той съдържа цял комплекс витамини и полезни микроелементи, както и антиоксиданти, които извеждат от организма всичко излишно.