Детройт - пред фалит

Броят на жителите му се е свил наполовина от 1950 г., бизнесът е избягал заедно с хората

 Детройт, който някога беше сърцето на американската автомобилна промишленост, стана в четвъртък най-големият град в САЩ, който обявява фалит, според съдебни документи, видяни от АФП.

Населението на Детройт сега е наполовина сравнено със златните времена за автопроизводителите преди 60 години в Детройт.  Заедно с намаляването на населението основните компании постепенно изоставиха града, нанасяйки тежък удар върху данъчните приходи.

"Народът на Детройт /.../ заслужава възможност, която ще му позволи да се измъкне от спиралата, която води до все по-малко ефективни обществени услуги", обясни Рик Шнайдер /Rick Snyder/, губернатор на щата Мичиган в придружителното писмо към документа, внесен в съда. "Фалитът е единственото решение, което ще позволи на Детройт да стане стабилен и жизнеспособен", каза той.

От 1,8 милионния Детройт през 1950 г., днес остават 685 хиляди души. Това бе съпроводено от масово бягство на бизнеса и срива на данъчните приходи.

Постепенно, много сектори бяха ограничени и най-известният пример за тази "социална диета" е спирането на осветлението в някои квартали през нощта. Стиснат за гърлото, градът обяви миналия месец, че ще просрочи част от 18,5 милиардния си дълг в щатски долари.