Рудник "Ораново" е работил без одобрен работен план

Не е ясно колко мини в България работят без одобрени годишни планове

Каква е историята на рудник "Ораново", в който двама мъже загинаха, а други двама продължават да се издирват? Оказва се, че рудникът е работил без одобрен план.

В началото на 2005 г. за 35 години влиза в сила концесионният договор на фирма "Пирин Ораново" за добив на въглища при находище "Ораново". Според него в края на всяка година концесионерът трябва да представи в Министерството на икономиката и енергетиката работния си план за следващата.

В случая с рудник "Ораново" това е направено през ноември 2012 г. Енергийното министерство обаче не се произнася по плана за работа до февруари 2013 г. и рудникът продължава да работи без одобрен такъв. Няколко месеца по-късно, при управлението на служебния министър Асен Василев, от министерството на енергетиката изпращат екипна проверка, според която са констатирани нарушения по плащане на концесионната такса, но не и по експлоатацията на находището.

Новият енергиен министър Драгомир Стойнев за четвърти ден е на мястото на трагедията и от него се търсят отговорите за това защо "Ораново" продължава да работи без одобрен план вече седми месец и кой е отговорен за това.

Не е ясно обаче колко още мини в България работят без одобрени годишни планове за работа и дали концесионерите плащат концесионната такса към държавата в срок. И ако не, защо и докога ще продължават да работят.