Започва футболното първенство

Спорт

19-07-2013, 11:14

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ботев се изправя срещу Левски, ЦСКА посреща Локо (Пд)

Днес е стартът на 66-ото футболно първенство на България. Честта да открият сезона се падна на отборите на Черноморец и Черно море, които ще играят довечера от 21 часа на стадион "Лазур" в Бургас. Срещата ще бъде излъчена по NEWS7, чието име носи и шампионата.

66-ото издание на "А" група ще протече по нов регламент. Отборите са 14 и ще изиграят по два мача всеки срещу всеки при разменено гостуване. След това, според класирането, те ще бъдат разделени на първа и втора седмица за плейофната фаза.

Първата седмица ще определи шампиона и печелещите квоти за Европа, а втората - изпадащите. В този етап отново се играят мачове всеки срещу всеки при разменено гостуване, а точките от първата фаза ще се запазят. Така кръговете ще бъдат общо 40, а всеки отбор ще изиграе по 38 мача, тъй като във всеки гръг ще има по един почиващ.

В края на сезона от "А" група ще изпаднат 4, а ще влязат два отбора, с което броят на участниците в елита ще се намали на 12 за сезон 2014/2015 година, припомня topsport.bg.

За първия мач Черно море замина за Бургас без четирима титуляри. Георги Иванов каза, че от групата отпадат Слави Сталев, Атанас Илиев, контузеният Даниел Младенов и Стенли Окоро по обясними причини. "Очакванията са ми да се представим добре. Имаме поставени цели през този сезон и като за първи мач е нормално мотивацията и напрежението във футболистите да бъде малко по-голямо, надявам се да намерят точния баланс, за да изиграем един добър мач и да победим", Той каза, че Стенли Окоро пристига утре вечер и в понеделник започва процедурите по издаване на работна виза и може би за мача със Славия ще бъде готов, но това изисква някакво време.

Останалите двубои от този първи кръг ще се проведат в събота, неделя и понеделник, като безспорното дерби е между Ботев и Левски в Пловдив. Битката между двата тима с амбиции за титлата е в неделя от 18 часа и ще бъде предавана по TV7. Също интерес предизвиква и другият сблъсък между София и Пловдив - ЦСКА - Локомотив.

За Левски 2014 година ще е паметна - тимът ще празнува своя вековен юбилей. Левски по традиция ще стартира с амбиции за шампионска титла, с която вече се разминава дълги години. Още повече трябва да се реваншират за срамното си представяне в Европа.

В същото време в Ботев не говорят открито за такива високи цели, но всички инвестиции, направената селекция и не на последно място играта в Лига Европа, която отборът демонстрира, подсказват, че отборът ще ги гони.

Шампионски амбиции декларира и актуалният първенец Лудогорец, но бледите изяви в контролите и особено в мача срещу Слован, показват, че трудно ще може да спечели титлата за трети път подред.

Голямата загадка на първенството остава ЦСКА. "Червените" са в еуфория след смяната на собствеността, а опитен треньор и мотиватор като Стойчо Младенов може да изтръгне най-доброто от играчите, особено като на негова страна е Сектор "Г".

От сметките не бива да се изключва и Литекс, още повече, че Гриша Ганчев явно отново си е върнал вкуса към футбола след неуспешния опит да придобие ЦСКА.