Със сал по Дунава (СНИМКИ)

Региони

19-07-2013, 13:47

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Десетима експериментатори и две котки пътуват по Дунав по необичаен начин

38-тонен дървен сал пристига днес в Русе, след като потегли тази сутрин от дунавския бряг в местността Стълпище.

Салът пътува по маршрут от Видин до Силистра, като е предвидено да спре и в три румънски града – Гюргево, Олтеница и Кълъраш. Плавателното средство с дължина 18 метра е изработено от бял смърч и бор и на него има 10 души екипаж и две котки.

Дървеният сал е направен от три секции, всяка от които е по 6 метра, а отделните трупи са хванати с притегателни въжета, обясниха участниците в експедицията. Той има и два мотора по 25 конски сили, но те се ползват само за навигация. Движението става само с помощта на течението. Когато то е благоприятно, скоростта е около 6 км/ч. В други случаи салът се движи едва с 3 км/ч. Навсякъде, където спира плавателното средство, то се превръща в атракция, разказват участниците.

"Когато започнахме строежа на сала, потърсихме информация в няколко музея, но не намерихме писмени данни или снимки за такова нещо – да се плава със сал по реката. Според хората обаче по Дунава навремето е имало салове, които са се използвали главно за транспорт на стоки между отделните градове", обяснява Иван Панкев, един от ентусиастите.

Идеята за необичайната експедиция е да се популяризира Дунавският регион като туристическа дестинация, но също така и като привлекателно място инвеститори в региона.