България получава най-малко пари от ЕС, оплака се Орешарски

Политика

19-07-2013, 14:59

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гарантирам с името си за Писанчев, заяви премиерът

На глава от населението ние получаваме най-малко средства в сравнение с всички останали страни в ЕС. Това заяви в парламента министър-председателят Пламен Орешарски.

"В някои страни подкрепата за бедните региони се измерва в милиарди евро, а при нас не са налице такива средства", добави той.

Днес по време на парламентарния контрол премиерът отговори на питане на лидера на БСП Сергей Станишев и на председателя на ДПС Лютви Местан. Те зададоха въпрос за преговорите за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз и българската позиция. Ангажимент на сегашното правителство е да планира следващия програмен период по начин, осигуряващ възможно най-доброто разпределение на средствата.

Тази година държавите-членки одобриха общата позиция по многогодишната финансова рамка на ЕС, включително и националния пакет и финансирането за България, припомни Орешарски. За следващия програмен период, от 2014 до 2020 година, средствата, заделени за България по линия на фондовете за сближаване възлизат на 7 милиарда евро, като сумата е подобна на тази през текущия финансов период, обясни премиерът.

"Поради натрупаната инфлация обаче покупателната способност на тези средства е с около 10% по-ниска. По-малко са и парите спрямо БВП. Нетният баланс също е влошен."

Орешарски каза още, че тази година правителството не е договорило нищо по отношение на преките плащания за фермерите и остана в сила договорената схема от 2005 година.

"За развитие на селските райони страната ни ще разполага с над 10 % по-малко. През този програмен период (2007-2013 година) Програмата за развитие на селските райони разполага с бюджет от над 2,6 милиарда евро, от 2014 до 2020 година за развитие на селските райони България ще има едва 2,383 милиарда евро, въпреки че за някои други страни от ЕС се очаква увеличение на тези пари", каза още министър-председателят.

Той добави, че през февруари всички страни-членки са получили бонуси, за да приемат многогодишната финансова рамка, но българската делегация не е договорила подобни средства.

България не успява да защити необходимостта от получаване на допълнителен ресурс, не успяваме да получим допълнително финансиране дори за Северозападния район, който е най-беден в ЕС, каза още Пламен Орешарски.

Премиерът каза, че след няколко месеца ще направи и изводи за работата на ДАНС и избрания днес ръководител Владимир Писанчев. Орешарски ще следи стриктно подобряването на събираемостта на данъците.

"Очевидно промените пораждат много обществени вълнения. Какви бяха реакциите, когато Владимир Писанчев беше назначен за зам.-председател на ДАНС", каза премиерът Пламен Орешарски. "Като пряко отговорен и наблюдаващ работата на ДАНС, аз казах, че е изключително отговорна задача - да се справим с контрабанда, вътрешнообщностни доставки, ако нямаме плащане на ДДС, корупционни практики... Сигурно няма да успеем на 100%, но ще следя стриктно степента, в която се подобрява събираемостта на данъците, и след няколко месеца ще направя изводи за работата на ДАНС, и в това число за избрания днес ръководител."

На въпрос, дали гарантира с името си за избора на Владимир Писанчев за председател на ДАНС, премиерът Орешаски отговори - "Гарантирам".