Кафе на пясък варят в Старинен Пловдив

Мисия Пловдив

19-07-2013, 14:58

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Занаятчии искат сградата на закрития МУЦТПО

От 27.09.2013 г до 29.09.2013 г. Регионалната занаятчийска камара в Пловдив организира „Есенен панаир на занаятите”, който ще бъде част от Празниците на Старинен Пловдив. Шатрите ще бъдат разположени по улица „Съборна” (до сградата на Музикалната академия до Небет тепе).

Панаирът става традиционен и ще участват майстори-занаятчии от цяла България. Освен радост за очите ще има и наслада за небцето, като ще има възможност да се опита кафе на пясък, домашно приготвено сладко, курабии, меденки и сладкиши изработени от майстори.

По проект спечелен и финансиран от Общинска фондация „Пловдив 2019”, ще се проведе конкурс за сувенири със знаци, символи и емблеми на гр. Пловдив „Споделеният Пловдив”.

Проектът си поставя за задача организирането на конкурс за сувенирни занаятчийски продукти, които да бъдат носители на духа на Пловдив и да бъдат използвани за визуално-предметното му представяне пред туристите, посетители на града, както и пред гражданите на Пловдив.

В своите работилници майстори, работещи с различни материали (дърво, текстил, стъкло, глина), ще запознаят деца, младежи и гости на Празника на Старинен Пловдив с традиционните техники за изработка на занаятчийски изделия, които ще носят знаци и символи на Пловдив – кандидат за европейска столица на културата.

В Стария град, на ул. Витоша №1А ще бъде създадено стъклодувно ателие от майстора – Иван Станев, който е член на РЗК-Пловдив. Същият е спечелил от Агенция за хора с увреждания  проект за обзавеждане на стъклодувно ателие.               

Преди няколко години в Бакалова къща бяха настанение майстори-занаятчии, които демонстрират и работят своите занаяти там. В това пространство ще работят петима майстори: Елена Драмова – художествен текстил, Цеца Видева – художествена керамика, Стоян Маринов  – изработване на накити от маниста, Златка и Стойка Попови – везбарство и Жулиета Георгиева – изработване на изделия от царевична шума. По повод различни народни празници ще се организират и демонстрират народни обичаи и ритуали. По този начин ще се опитваме да създадем малки занаятчийски центрове и да съхраним българския бит и култура от нашето минало. 

Бъдещи проекти на занаятчиите:

•             Освен занаятчийски центрове за народни художествени занаяти по идея на общински съветници ще се създават и малки занаятчийски центрове за услуги във всеки район на град Пловдив. Тези мини центрове ще предлагат услуги като: фризьорство, козметика, ключарски услуги, ремонт на битова техника, обущарски услуги, фото услуги, шивашки услуги и други.

•             В последните няколко дни актуална тема в медиите е ликвидирането на МУЦТПО като професионален център за обучения. Занаятчийска камара прави заявка и ще поиска писмено сградата на МУЦТПО, за да я управлява като занаятчийски център.

Регионална Занаятчийска Камара Пловдив (РЗК –Пловдив) е възстановена със Закона за занаятите на 20.11.2002г. В нея членуват 1976 занаятчии и 394 занаятчийски предприятия от 129 занаята.  Освен майстори от народните художествени занаяти в РЗК-Пловдив членуват и майстори хлебарство, сладкарство, козметика, фризьорство, автомонтьорство, майстори на строително – ремонтни дейности и други занаяти, които не са силно автоматизирани.