За 36-ти пореден ден пред МС: Оставка! (обновява се)

Мисия София

19-07-2013, 18:58

Снимка:

Sofiautre

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Шамара и стотина души на контрапротеста

Протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски се събират за поредна вечер пред сградата на Министерски съвет в столицата. Недоволните от политическото статукво са издигнали български знамена, носят лозунги с различни послания, чуват се освирквания и викове срещу управляващите.

До този момент събралите се са по-малко от други вечери, прави впечатление и засиленото полицейско присъствие.

Част от лозунгите, които хората носят са "Чиста и свята република се гради от чисти хора. Незабавна оставка!", "Орешарски – правителство на тройните комисионни", "Майната на маймунския живот".
Около стотина човека пък са се събрали на поредния контрапротест в подкрепа на кабинета "Орешарски" пред НДК. Единственият издигнат лозунг гласи: "Тук сме хора с различни политически убеждения, но с една кауза – да дадем шанс на правителството". За пореден ден сред хората пред двореца на културата е и рапърът Мишо Шамара.

 

19:45 1 500 са събралите се протестиращи пред сградата на Министерски съвет в столицата към 19:30 часа. Това сочи преброяването на МВР. Протестът е започнал без инциденти. От началото на протестните действия до този момент няма регистрирани инциденти, нито нарушения на обществения ред.


20:00 Протестното шествие се насочи по бул. "Мария Луиза" в посока Централна гара, което се случва за първи път. Преминавайки протестиращите блокираха движението по булеварда.

 

20:20 Пак според данни на МВР, броят на протестиращите към 20:00 часа се е увеличил двойно - 3000. Засега протестът преминава без инциденти.

 

20:40 Протестното шествие достигна до Централна ЖП гара. Движението по бул. „Мария Луиза” и ул. Веслец” е блокирано. Шествието е съпровождано от екипи на полицията.

 

21:00 Протестиращите преминаха през локалното пътно платно, което е пред входа на ЖП гарата. В момента се връщат към централната част на града, като шествието се движи по ул. „Веслец”. Протестиращите скандират "Оставка" и "Мафия".

 

21:40 Протестното шествие достигна до паметника на Васил Левски, където протестиращите изпяха националния химн. Хората продължават към Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Движението по булевард „Васил Левски” е блокирано.

 

22:00 Протестът против кабинета „Орешарски” в столицата достигна Народното събрание. До паметника на Цар Освободител звучат български народни песни, част от тях изиграха дунавско хоро.