Честваме знаменит ден в историята ни

135-годишнината на българската армия, 100 години от Балканската война и 110 от Илинденско-Преображенското въстание

 Президентът Росен Плевнелиев ще участва на 20 юли в заключителното честване на 100 години от Балканските войни и отбелязването на 135-годишнината от създаването на армията на Третата българската държава, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двете паметни годишнини ще бъдат почетени на церемония в 10.00 часа във Военната академия "Георги С. Раковски". В присъствието на държавния глава и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили в Алеята на славата на Военната академия ще бъдат положени урни с пръст от бойните полета в Тракия и Македония. Президентът ще присъства на панихида за загиналите в Балканските войни български воини, която ще бъде отслужена от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Събитието ще започне пред колоните в "Алеята на славата" на Академията с военен ритуал по полагане на гилзи с пръст от 21 места, където са водени боеве и операции по време на Балканските войни. Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български, ще отслужи панихида в памет на загиналите във войните. Това ще бъде първото посещение на български патриарх във Военната академия в нейната 101-годишна история. След това в музея на Академията ще бъде отбелязана 135-та годишнина от създаването на армията на Третата българска държава.

На заключителното честване на 100-годишнината от Балканските войни ще присъстват министърът на отбраната Ангел Найденов, бивши министри на отбраната и началници на отбраната, представители на държавни, обществени и военно-патриотични организации.

В 21.00 часа в Благоевград президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържественото честване на 110 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Държавният глава ще присъства на тържествената заря проверка на пл. "Георги Измирлиев" в града, където ще произнесе слово.