Областна управа започва проверки по къмпинги

Туризъм

20-07-2013, 13:00

Снимка:

Монитор.бг, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Павел Маринов: Администрацията работи по сигнали с няколко институции

Областна управа тръгва на проверки по къмпинги и плажни ивици в региона по сигнали за нарушения.

Става дума за нерегламентираните къмпинг зони или за отдаване на каравани и нелегално вземане на такса за ползване на плажни територии по Южното Черноморие.

Проблемът е в това, че голяма част от тези зони не са пригодени за къмпинг, но туристите ги ползват, оставяйки след себе си тонове смет, прекарват електричество, палят огньове в защитени зони.

Това понякога става и с разрешението на охранители и на обособени за целта тертитории, но отново извън позволените зони. Така кметовете са принудени със собствени средства да почистват силно замърсени райони, без за тях да е плащана такса към местните администрации.

От Областна управа вече са предприели необходимите мерки за налагане на контрол по плажовете, по конкретно в тези зони, за които има сигнали, че се извършва незаконно къмпингуване  и нерегламентирано отдаване на терени за летуване.

 Делегирани са дейности на ангажираните с проблема  държавни институции, които да контролират възникването на такива незаконни къмпинги.

"За местата, където имаме информация, че се извършва нерегламентирана дейност по отдаване на  места за къмпингуване, в забранени зони сезираме полиция и данъчните, но действаме и съобразно случая, със съдесйтвието на различни служби, ангажирани с проблема. Имаме много сигнали и вече текат проверки", каза за Burgasutre областният управител на Бургас – Павел Маринов.

Той уточни още, че голяма част от постъпилите в администрацията сигнали са за плажовете на юг от Созопол.