Протестите – лек за отчуждението между хората

Животът

20-07-2013, 14:58

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Контактите на улицата запълват емоционалната дупка, създадена от Интернет, казва психиатър

Продължаващите вече 37 дни протести в страната ще помогнат да се развият умения за контактуване между хората и те ще се убедят, че са част от едно общество, предава Радио "Фокус"- Пловдив. Заключението е на психиатърът д-р Веселин Герев. По думите му, обществото се демонстрира, като сплотено, защитаващо определи идеи и отстояващо социални умения. Относно привързаността, сред протестиращите, д-р Герев, каза че на практика това се явява заместител на социалните контакти между хората. В началото протестите бяха с определени искания, но в течение на времето придобиха повече характер на социални контакти, каза още д-р Веселин Герев.

Според него, това се дължи на факта, че години наред в българското общество цареше отчуждение. Ние живеехме на принципа на електронните контакти и емоция, на това да бъдем отдалечени на големи разстояния един от друг, а същевременно да подържаме контакт, обясни психиатърът.

Според него, на протестите хората са си припомнили, че могат да общуват по между си. Голямата емоционална дупка, която създадоха социалните мрежи и Интернет, предизвикаха отчуждение у хората. Емоционалният заместител на това отчуждение се явяват и сегашните протести, смята д-р Герев.