Новият дълг ще е "буфер" в бюджет 2013

Политика

20-07-2013, 15:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кабинетът планира да тегли външен заем до 1 млрд. лв.

Парите няма да се харчат бързо

"Новият дълг от 1 млрд. лева няма да бъде изхарчен до края на годината", увери министърът на финансите Петър Чобанов.

Парите трябва да са буфер в "недобрия" бюджет за 2013 г.

Актуализацията на Бюджет 2013 г., в която е предвидено поемането на нов дълг, ще бъде гласувана на извънредно заседание на кабинета в понеделник. Според Чобанов след това законът ще бъде внесен в парламента, като целта е да се приеме възможно най-бързо.

Финансовият министър обясни още, че има много недофинансирани дейности и недобре планирани разходи, за които обаче трябва да се намерят пари.

40 млн. лева ще бъдат отпуснати на социалното министерство, за да се осигурят средства за уязвимите групи. Някои инвестиционни разходи трябва да бъдат направени за болници, които са в изключително лошо състояние, категоричен е Чобанов. Той даде пример с детска болница - за деца астматици, където има мухъл по стените.

86 млн. лева ще се появят и в приходната, и в разходната част на Бюджет 2013 г. В приходите ще дойдат от търговията с въглеродни емисии, като сметката е направена от МОСВ. В същото време в разходната част ще бъдат реализирани заради промените в Закона за енергетиката за зеленатаСнимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"