С куче на море - съвети

Животът

20-07-2013, 20:30

Снимка:

facebook

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Във времето, когато вълните на морето ни се причуват все по-често, а отброяването на дните до така чаканата отпуска не спира да "тиктака" в нашето съзнание - припомняме няколко важни съвета на тези от вас, които ще споделят морските си приключения в компанията на своя четириног другар, пише kosmatko.com

* Когато отивате на плаж, не забравяйте да вземете бутилка питейна вода и за вашето куче, защото е противопоказно то да пие солена вода, която може да доведе до дехидратация, натравяне и последващи проблеми с храносмилането като диария и повръщане.

* Внимавайте четириногото да не погълне водорасли, тъй като имат токсично действие върху кучешкия организъм и могат да доведат до сериозни усложнения и натравяне. Така че не оставяйте домашния любимец да плува в морето, без да сте наоколо и да контролирате какво прави.

* Плажът е нож "с две остриета", защото нагорещеният пясък може да доведе до изгаряне на възглавничките на кучешките лапи, а острите мидени черупки пък биха могли да причинят по-дълбоки порезни рани, които зарастват изключително трудно в тази част на крака. В зоомагазините продават чорапчета за лапи, но те са доста неудобни и лесно се смъкват. Затова намокрете лапите на кучето (ако се налага преминаване по парещ пясък) и максимално бързо му осигурете сянка след това. Също така, преглеждайте лапите на кучето, за да не останат пясък и други частици в пространствата между пръстите.

* Заблуда е, че всяко куче може да плува, така че не насилвайте домашния си любимец, ако дълго упорства и не желае да влезе във водата.

* Кучето лесно може да получи топлинен удар, ако няма постоянен достъп до вода и сянка. При възможност от време навреме обливайте тялото му с вода.

* Преди да отидете на море, обезпаразитете кучето си (сложете каишка или препарат), защото много често в пясъчните дюни се крият кърлежи. След ходене на плаж - обстойно преглеждайте козината на четириногия ви приятел.