Опера и балет в „Сцена на вековете”

Стара Загора Лайф

21-07-2013, 10:58

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

Тази година в Търново зрителите ще могат да се насладят на постановките „Тоска" от Джакомо Пучини и „Бал с маски" от Джузепе Верди, както и на специална балетна програма „Под звездите на Царевец"

За поредна година жителите и гостите на Велико Търново ще имат възможността да гледат на открито спектаклите на артистите на Софийската опера и балет на историческата крепост „Царевец" в рамките на летния фестивал на оперното изкуство „Сцена на вековете".
„Оперният фестивал на Царевец "Сцена на вековете" вече е част от европейската културна листа и е привлекателен за гости както от страната, така и от чужбина”- каза директорът на Софийската опера и балет акад.Пламен Карталов. Основателят на фестивала допълни още, че всички почитатели на оперното и белтното изкуство ще имат възможността да се насладят тази година на професионалните изпълнения на артистите, които участват в постановките и припомни,че някои от тях като Мартин Илиев и Костадин Андреев са заралии, а той самият е имал удоволствието да работи на Форума в Стара Загора. „Сега е период на фестивалите, когато публиката пътува, затова и ние правим своите спектакли по това време”-допълни акад. Карталов, отправяйки покана и към всички свои приятели и колеги от Града на липите, поетите и правите улици да преживеят грандиозния спектакъл на Царевец, който продължава цели две седмици.
Фестивалът се организира по инициатива на режисьора и директор на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов и с любезното съдействие на Община Велико Търново.
Програмата на фестивала започна с „Тоска” на 19 и 20  юли, а във вечерите до 28 очаквайте още :
22 и 23 юли от 21:00ч. – Софийска опера и балет ще представи на публиката  балетния  спектакъл „Откровения“, създаден специално за "Сцена на вековете".
27 и 28 юли от 21:00ч.- операта „Бал с маски“, написана от италианския композитор Джузепе Верди.

Поглед назад в историята показва,че първият фестивал „Сцена на вековете” е проведен през 1985 година по повод 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър. Тогава за първи път на откритата сцена на Царевец се играе операта „Ивайло” от композитора Марин Големинов. Режисьор на постановката е академик Пламен Карталов.