Свински каренца с мед и стафиди

Животът

21-07-2013, 12:31

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

В топлите летни дни подхождат по-леките постни гозби и супи, зеленчукови и плодови салати. За познавачите на вкусната храна обаче и добре приготвените месни ястия не са за пренебрегване, пише faktor.bg.

Свински каренца с мед и стафиди

 Необходими продукти (за 4 порции): 4 котлета от малко прасенце (за предпочитане без кост), 4 с.л. мед, 250 гр. сушени стафиди, 2-3 с.л. олио, мащерка, сол, 3-4 глави стар лук, един телешки бульон.

Начин на приготвяна: Начуквате добре свинските котлети и ги овкусявате със сол и мащерка. Оставяте ги за 2 часа да престоят, за да се отпусне леко месото и поеме от ароматите. След това мятате каретата на скара, като леко ги намазваме с олио. Печем от двете страни всеки котлет за около 8-10  минути. След като се запечатат,  ги слагате в дълбок широк тиган с капак, който предварително сте намаслили, поръсвате с мъничко вода и ги оставяте на печката да се готвят още 30 минути, като от време на време ги обръщате. Десетина минути преди да ги извадите прибавяте начукания на едро чесън, за да подсилите аромата на месото. Няколко минути преди да извадите ястието, добавете меда, като леко стръсквате каренцата, така че да попият от отпусналия се мед.

Подходяща гарнитура към каренцата е запържен в тигана лук. Нарязаният на ивички лук слагате в същия тиган веднага, след като каренцата са готови. Задушавате го докато омекне, като овкусите с бульон и леко разбърквате. Когато е почти готов, към лука прибавяте за още 3-4 минути стафидите да се отпуснат, придавайки леко сладникав вкус на дресинга. 

Ястието поднасяте в широка дълбока чиния, като в средата поставяте свинския котлет, а до него – по малко от задушения лук. Заливаме с медения бульон, който идеално подсилва ароматите на месото и лука със стафиди. Украсявате със стръкче босилек.

Гозбата може да поднесете и с друга гарнитура - по ваш вкус и желание.

За да бъде удоволствие пълно – сервирайте с чаша хладно червено или бяло вино (по желание – с хубава бира, по ваш вкус)