Актуализацията на бюджета е заради мафията, съзря Реформаторския блок

Политика

21-07-2013, 13:24

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Засега от блока не виждат Борисов като партньор

Актуализацията на бюджета и взимането на 1 млрд. лева заем нямат икономическа обосновка, ще докарат много хора до фалит, ще вкарат държавата в дългова спирала и ще облагодетелсват единствено мафията и олигархията. За това алармираха днес на пресконференция представителите на партиите в Реформаторския блок.

Актуализацията на бюджета се очаква да бъде гласувана утре от Министерски съвет.

Според тях в момента фискалният резерв на страната е над 5.8 млрд. лева, което означава с 1.8 млрд. лева над минимално допустимия резерв, а в същото време правителството смята да отдели половината от заема именно за резерва.

"Безпрецедентен е дълг, който да се даде във фискалния резерв, това дава индикации за задкулисни разходи", категоричен бе Димитър Бъчваров от ДСБ. По думите му заемът представлява отказ от курса на финансова дисциплина и показва, че правителството очевидно има къс хоризонт на действие, в който не изчислява последствията за страната, а се опитва да обслужи финансови интереси, различни от тези на гражданите.

"Категорично сме  против актуализацията на бюджета, това е опит на правителството  да купи малко време, който  ще излезе солено на всички  данъкоплатци и бизнеса", коментира Найден Зеленогорски, зам.-председател на "Движение България на гражданите".

Реформаторският блок призова президентът да наложи вето срещу актуализацията на бюджета, която по предварителни данни трябва да се гласува още тази седмица.

Заемът ще доведе до нов данък енергийна мафия, предупредиха още от Реформаторския блок. По думите на Радан Кънев, председател на ДСБ, широко рекламираното намаление на цените на тока с 5% всъщност представлява 12 % данък в полза на енергийната мафия. Кънев обясни, че изчисленията на блока сочат, че цената на електроенергията всъщност пада със 17 процента, но едва 5% се отразяват в сметките на гражданите.

На въпрос как гледат към подадената ръка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за партньорство с блока, Найден Зеленогорски беше категоричен, че за да си партнираш с реформаторския блок, трябва да си реформатор. По думите му Борисов не е показал през годините на управление да е такъв.

"Не може да кажеш И.Ф. е виновна, тя да си отиде, а ти да си в бял костюм. Всеки трябва да понесе своята отговорност - партия ГЕРБ има един лидер", посочи още Зеленогорски.

"Не ни интересуват  персонални хвалби и намеци, това  не е политическо, за нас е  важно желанието на българските  граждани да променят правосъдието  и да изгонят мафията - нещо, което  Бойко Борисов и Цветан Цветанов не направиха за 4 години", пък каза Радан Кънев.