Пропадна поръчката за боклука на Кърджали

Животът

21-07-2013, 16:40

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Скъсаха договор за 20 милиона лева заради нередности

Община Кърджали отмени обществената поръчка за сметопочистването и сметосъбирането на стойност 20 млн. лева за 5 години. Причина за прекратяването на процедурата са технически грешки в документацията, допуснати от общински експерти, разкри главният юрист в администрацията Крум Трингов, цитиран от БГНЕС. Той посочи, че скоро ще бъде обявена нова процедура.
През новата седмица ще бъде обявена повторна процедура. Една от фирмите, закупила тръжни книжа, е Нелсен Чистота от Стара Загора. Тя е внесла жалба в КЗК заради недопустими условия в раздела за техническите възможности на кандидатите. В обществената поръчка е вписано изискването кандидатите да притежават лиценз за превоз на товари, издаден по закона за автомобилните превози. Според Нелсен Чистота обаче това условие е противозаконно, тъй като според същия закон сметоизвозването не подлежи регистрация.
Три са фирмите, които са в битка за боклука на Кърджали – Нелсен Чистота, Зауба и Титан Клинър. В момента със събирането и извозването му се занимава Зауба, част от софийската Волф. През март т.г. контейнерите на Титан клинър бяха подменени с тези на Зауба. Сега Титан поддържа единствено зелените площи в града.

Дотук се стигна, след като Окръжният съд в Кърджали осъди общината да заплати на Титан Клинър 2 166 877 лева за извършените дейности от 2002 до 2013 г. Сумата бе доказана пред съда с фактури, оформени на базата на двустранни протоколи за извършената работа.