Откриха извънземен вирус-гигант

Животът

21-07-2013, 17:08

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Френските учени подозират, че може да е гост от Марс

Учени откриха гигантски вирус с вероятно извънземен произход. Въпреки че организмът не е заплаха за човешкото здраве, той е получил „ужасяващото" име Пандора. Вирусът е засечен в проби от бреговете на Чили и Австралия. Чрез тях учените установили, че генетичният код на вируса е двойно по-голям от този на досегашния първенец - Мегавирусът, и абсолютно уникален.

Пандора отваря редица въпроси за произхода на живота на Земята, смята откривателят му Жан-Мишел Клавери от университета Екс - Марсилия във Франция. Вярваме, че този вирус е произлязъл от древни клетъчни форми, които вече не съществуват. Възможно е да идва и от друга планета, като Марс например. Засега не можем да потвърдим или изключим такъв сценарий, казва Клавери пред списание Science.

Типичните вируси са много малки - от 15 до 350 нанометра и се виждат само с електронен микроскоп. Вирусът Пандора в сравнение е с тях е огромен - около един микрометър, и може да се види с обикновен оптичен микроскоп. Толкова е голям, че дори е трудно да се нарече вирус. Даже по форма не прилича на вирус, а по-скоро на малка бактерия, казва микробиологът, цитиран от КРОСС.